Politika

Mirsad Hadžikadić: MINISTAR IZGLEDA ZABORAVIO DA NJEGOV OBRAZ NIJE I DRŽAVNI OBRAZ!

Protestna nota Ministarstva vanjskih poslova u kojoj se ministar ograđuje od svog lošeg utjecaja na imidž države koju predstavlja, bila bi razumljiva da je sastavljena ispred Ministarstva vanjskih poslova BiH, na način da ističe da eventualni loši privatni potezi ministra nemaju veze sa ministarstvom, već isključivo sa njim kao privatnim licem.

 

Dogodilo se upravo suprotno – diplomatski skandal. Edin Gačanin Tito je uhapšen, a dovodi se u vezu sa našim ministrom vanjskih poslova, kako javljaju holandski listovi kroz susret u Dubaiju i izjave samog Gačanina u sudnici.

 

Ali dodatni skandal je upravo pokušaj samoodbrane tog istog ministra na način da poistovjećuje svoje propuste sa propustima države, pa objavu takvih informacija, biva drži štetnom po Bosnu i Hercegovinu. Dakle, nisu njegovi potezi štetni, nego činjenica da su objavljeni u javnosti.

 

Ministar vanjskih poslova vjerovatno ne razumije da iza objavljene informacije stoje novinari koji su svuda u modernom svijetu zaštićeni, jer govore istinu korisnu za sve? Naravno, ovo nije prvi put da u njegovom govoru i ponašanju dolazi do svojatanja državnih resursa. Nije prvi put da ne shvata da novinarstvo mora biti objektivno i nezavisno u demokratskom društvu, a ne pod utjecajem politike bilo koje političke opcije.

 

Poistovjećivanje vlastite dobrobiti s interesom države, sramoćenje u diplomatskim krugovima kao posljedica neznanja i nedostatka diplomatske naobrazbe i bahatost u govoru i ponašanju nisu nam bili nepoznanica prethodnih nekoliko decenija. Vidimo da se ništa nije promijenilo.

 

Pozivam Ministra vanjskih poslova da razmisli o tome da bi zadnjim potezima mogao ozbiljno narušiti ovo malo ugleda koji nam je ostao u svijetu, pa i u Holandiji.

 

Na vrh