Politika

Mirsad Hadžikadić: KUPLJENE DIPLOME SU RAZLOG ZA GRAĐANSKI PROTEST

Svjedoci smo ovih dana akcija SIPA-e, Federalne uprave policije i MUP-a nekoliko kantona, kao i Tužilaštva BiH, preduzetih protiv ljudi koji su prodavali diplome Univerziteta u Goraždu. Naravno, ovo nije prvi put da se u Bosni i Hercegovini govori o lažnim diplomama, univerzitetima koji ih izdaju i ljudima koji ih kupuju. Neki od njih su čak dio vladajućih struktura na raznim nivoima.

 

Kao i obično i ova vijest će uskoro biti zamijenjena nekom drugom katastrofom političke prirode koja će ovu aferu baciti u zaborav. A diplome će se nastaviti kupovati.

 

Želim iskoristiti ovu priliku da ubijedim ljude da ovakve stvari ipak ne zaboravljaju tako lako. Ovo je gore od destruktivnog djelovanja Dodika, Čovića, nacionalista, neznalica, pohlepnih, populista, kriminalaca, interesdžija, egoista i onih gladnih vlasti i moći.

 

Kupovanje diploma uništava osnovu društva koje onda gubi sve mehanizme svoje odbrane i rasta.

 

Kupovanje diploma:

  • uništava povjerenje u obrazovni sistem društva,
  • nagrađuje neznanje, lopovluk i kriminal,
  • kažnjava znanje, poštenje i poštovanje zakona,
  • nagriza zakonsku i pravnu osnovu države,
  • dovodi u sumnju diplome, znači etiku, znanje, sposobnost i profesionalni integritet, osoba čije usluge su nam neophodne, kao na primjer ljekara, advokata, sudije, inžinjera, nastavnika, arhitekte, računovođe, bankara, menadžera, građevinara, policajaca, itd.,
  • tjera ljude iz domovine, a onemogućava verifikaciju njihovih diploma vani,
  • dovodi u opasnost naše živote i
  • onemogućava državu i njene institucije da se bore protiv svih onih, izvana i iznutra, koji žele da je unište, a sa njom i sve nas.

 

Ako dozvolimo nestajanje povjerenja u diplome, kako možemo ići u bolnicu očekujući pomoć, preći preko mosta očekujući da dođemo na drugu stranu, izaći pred sudiju i očekivati pravdu i zaštitu, ući u zgradu i očekivati da se ne sruši, poslati dijete u školu i očekivati da ima karijeru i dobar život ili pritisnuti prekidač i očekivati da nas ne udari struja?

 

Primijetili ste da nisam spomenuo političare. U Bosni i Hercegovini od njih ne očekujemo ništa svakako. Osim kupljenih diploma.

 

Ako ovo nije razlog za građanski protest, ja ne znam šta jeste.

 

Na vrh