Politika

Mirsad Hadžikadić – “JESMO LI BIRALI INFLUENSERE ILI DRŽAVNIKE?

Drago mi je da je Vijeće ministara usvojilo Zakon o sprečavanju sukoba interesa ako će to napraviti bilo kakav pomak po ovom pitanju. Međutim, nije mi drago da ponovo usvajaju manjkave zakone kako bi sebe predstavili kao heroje koji će nas dovesti do otvaranja pregovora. Isto je urađeno i ranije o čemu smo pisali mi, kao i neke nevladine organizacije.
Prema pisanju Transparency International-a, u zadnji čas su izbačene ključne odredbe koje, vjerovatno, ne bi odgovarali njima samima. Institucionalizacija neodgovornosti. Zaista izgleda da, sa našim vlastima, ako se čini da su nešto uradili dobro, treba pogledati opet.
 Ako će ovo biti samo još jedan zakon koji neće zaživjeti u svojoj suštini koja je apsolutno neophodna, onda smo zaista birali influensere koji sve rade samo za stvaranje javne percepcije, a ne državnike. Ne znam ni šta Evropskoj uniji znači ako usvojimo zakon koji ne postiže ciljeve zbog kojeg ga je bilo i potrebno usvojiti. I ponovo se pitam, kakvi ćemo to ući u Evropsku uniju na kraju?”

Na vrh