Politika

Mirsad Hadžikadić – DANAŠNJA HISTERIJA POKAZUJE KO SE BOJI FER IZBORA

Histerija u vezi odluke Visokog predstavnika se nastavlja i danas. Jučer je glasniji bio HDZ, a danas glavnu ulogu u cirkusu koji se odvijao je imao Dodik.
 U oba slučaja političke opcije koje decenijama opstaju na vlasti i kojima očito ne odgovaraju pošteni izbori jer ih pošteno nisu ni dobijali. Histerija kojoj svjedočimo zadnja dva dana ima valjda za cilj da se hrvatskom i srpskom narodu učini da ih ove izmjene na neki način ugrožavaju ili politički stavljaju u podređen položaj, a istina je potpuno drugačija: ova odluka samo stvara pretpostavke da se glas svih građana čuje i da ih predstavljaju oni za koje su stvarno glasali.
 Slušajući Dodika u NSRS ne mogu se oteti utisku da sve više zvuči kao Vučić: prenemaganje, lična žrtva, svi protiv njih i Srba uopšte, ali on se bori za dobro svih i pored žrtve koju mora podnositi. Bez njega kraj svijeta.
Prijetnje koje su danas iznesene u NSRS nisu bezazlene. Dodikova ucjena znači da ako partneri u vlasti ne pristanu na one stavke koje ukidaju svaki kontrolni mehanizam koji čuva Bosnu i Hercegovinu, slijedi potpuna blokada na državnom nivou. Još kaže da će predložiti da Srbija više ne bude garant Dejtonskog sporazuma, a Željka Cvijanović predstavlja Bošnjake kao radikalne islamiste.
 Na sve to premijer FBiH kaže da eto nije dobro, ali bar nisu stavili na dnevni red prijedlog izbornog zakona RS-a. I samo što to reče, Dodik ga demantira. Ipak će raspravljati i o izbornom zakonu.
 Naša država je predugo pod napadima na koje njeni lideri nemaju odgovora. Nadam se samo da odgovor na današnja dešavanja i Dodikove zahtjeve neće opet biti “kompromis”. Ništa ovo nije neočekivano. Ko misli da može obuzdati i pregovarati sa diktatorima putem ustupaka, igra se sa vatrom koja opeče sve.

Na vrh