Politika

Mirsad Hadžikadić – CIRKUS VLASTI SE NASTAVLJA DOK VOZOVI PROLAZE❗️

Danas još jedna predstava za javnost predstavnika državne vlasti. Još jedan dokaz neprofesionalizma, nesposobnosti i kupovanja vremena.
❗️Kažu nam da je konsenzus da se od EU zahtijeva da sa otvaranjem pregovora dobijemo i datum, inače ništa od ovoga nema smisla i oni sve ovo valjda džaba rade. Prvo, ne rade oni ovo sve džaba niti radi pregovora, trebalo bi da rade jer im je to posao. Drugo, nikakav datum ne može biti paravan za slabljenje države. Dodik i Čović će nastaviti svoju igru i za vrijeme pregovora. Nikad kraja. Ne treba nam EU ako ćemo tamo ući kao država koja je to samo u imenu.
❗️Čović i Dodik su nam još jednom u svojim obraćanjima potvrdili da je dogovor postojao u Bakincima. Nisam čuo predstavnika Trojke da je to demantovao. Čović je rekao i da je diskriminatorni prijedlog HDZ-a koji smo imali priliku vidjeti bio prihvatljiv svim partnerima u državnoj koaliciji, kao i da su se svi složili da “bošnjački narod više ne može birati hrvatskom narodu člana Predsjedništva”. Na stranu koliko ovakve izjave zvuče strašno i neprihvatljivo u demokratskom svijetu, mi ne smijemo dozvoliti da se Izborni zakon po ovom ili drugim političkim pitanjima mijenja bez izmjena Ustava i implementacije odluka Evropskog suda za ljudska prava. Izmjene Izbornog zakona mogu biti ISKLJUČIVO tehničke prirode kako bi se omogućili fer izbori.
❗️Iako Dodik najavljuje da bi takav prijedlog mogao otići u proceduru u aprilu, nije vrijeme da stranci napuste Ustavni sud BiH. Dodik to svojim ponašanjem dokazuje. Inače imamo državu koja je kapitulirala pred strankama.
Zaista se pitam, da li se ovi političari iz vlasti koji se smatraju prodržavnim ikada zapitaju šta će biti ako se svjetske prilike promijene ili ne ispunimo uslove i ostanemo bez pregovora. Ostat ćemo sami u oslabljenoj državi u kojoj još veću kontrolu imaju njeni rušitelji, jer su se naši političari nadali EU fondovima, umjesto da jačamo vlastite institucije i ekonomiju.
A da podsjetimo, da ne bi O’Briena, ne bi bilo ni ovih razgovora jer su se Dodik i Čović uplašili bez obzira na to koliko sazivaju press konferencije. Stranci rade posao naših političara. Bože sačuvaj.
Na vrh