Business

Mirsad Čamdžić pitao ministra Lakića: Šta smo dosad izgubili i koliko ćemo još izgubiti zbog neizgradnje Termobloka 7

Zbog neizgradnje Termobloka 7, Federacija BiH može nepovratno izgubiti dosad utrošenih 300 miliona KM. Kakve su šanse da se to desi, Mirsad Čamdžić, predsjednik Kluba Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH postavio je pitanja Vedranu Lakiću, ministru energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

Čamdžić je pitao da li su Termoblok šest u Tuzli i zgrada EPBiH pod hipotekom ruske Sberbanke što je važno i ekonomsko i geopolitičko pitanje.

„Kredit od 140 miliona, koliko je digla Elektroprivreda, finansiran je bez grace perioda od Sberbanke, NLB i Intesa Sanpaolo banke”, rekao je Čamdžić.

Također je pitao da li je 214 miliona koje su 2020. godine prebačeni na račun EXIM banke osigurano. „Pitam vas ovo zato što je tadašnji direktor Elektroprivrede BiH Andelija u septembru 2021. godine izjavio da se novci nalaze na sigurnom računu u što javnost sumnja”, kaže Čamdžić.

Čamdžić je postavio pitanje i u vezi s arbitražnim procesom o povratu sredstava dosad utrošenih na projekat:
„Naime, navodi se da su kineski investitori slali obavještenje Elektroprivredi BiH i da je ona šutnjom narušila arbitražni proces te da će se Kinezi pozvati na ovu njihovu šutnju i da je to ključna stvar za gubitak u procesu eventualne arbitraže. Radi se konkretno o tome kada je General Electric otkazao proizvodnju kotlova te da je China Boilers ponudila kotao a da Elektroprivreda BiH navodno nije odgovorila ni da prihvata ni da ne prihvata tu ponudu.”

Sve navedeno, desilo se u vrijeme Vlade Fadila Novalića, podsjetio je Čamdžić.

Na vrh