Aktuelno

Mirni protest ‘Žena Srebrenice’ u Tuzli, odata počast Barbari Hren

Članice Udruženja građana “Žene Srebrenice” i danas su se, kao i svakog 11. u mjesecu tokom proteklih godina,  okupile na protestima u Tuzli,kako bi mirnom šetnjom podsjetile domaću i svjetsku javnost na zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, te zatražile istinu, pravdu i kažnjavanje zločinaca.

Okupljene na Trgu žrtava genocida Srebrenice, s porukom “Istina nama, kazna zločincima“ Srebreničanke  su i danas  izrazile nezadovoljstvo procesom ekshumacije i identifikacije žrtava, kao i hapšenjem, te procesuiranjem ratnih zločinaca.

Potpredsjednica Udruženja, Nura Begović istaknula je da brojne grobnice još nisu pronađene, naglasivši da jedna po jedna majka, ubijenih tokom genocida u Srebrenici, umiru.

– Naše su obaveze stalne, jer nismo pronašli najmilije. Naša ustaljena poruka i apel su da tražimo i da nećemo odustati od borbe za istinu i pravdu, kao i od pronalaska naših najmilijih – poručila je Begović.

Iskazala je nezadovoljstvo premještanjem laboratorije ICMP-a iz Bosne i Hercegovine u Holandiju, ocijenivši da to  nije najbolji potez, tvrdeći da preživjele žrtve nemaju primjedbi na dosadašnji rad ICMP-a.

Tokom današnjih mirnih protesta proučena je Fatiha za Zinetu Mujić, koja je nedavno preminula, a nije našla svog maloljetnog sina, kojeg je izgubila tokom rata u BiH.

Također, minutom šutnje odata je počast  Barbari Hren, koja je danas sahranjena na katoličkoj parceli, pored gradskog stadiona u Srebrenici, koja je preminula u tuzlanskom Domu penzionera.

Barbara Hren, majka je Rudolfa, pripadnika Armije BiH, jedinog katolika koji je sahranjen u Memorijalnom centru Potočari.

Ženama Srebrenice na današnjem mirnom protestu u Tuzli pridružili su se građani Banovića, Živinica, Lukavca i Tuzle.

Na vrh