Tuzla

Mirnes Ajanović se pita da li je Gradonačelnik Tuzle izabran nezakonito?

Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) dostavljen je izvještaj o sumnji u izvršenje krivičnog djela Izborna prevara na izborima za Gradonačelnika Tuzle, jer su članovi jedne tuzlanske porodice koji više godina borave u Njemačkoj obaviješteni od strane člana biračkog odbora na jednom biračkom mjestu da su se njihovi potpisi nalazili na evidenciji lica koja su glasala, njih preko deset, a da je među potpisanim i umrlo lice.

Izborni incident su prijavili Mirnesu Ajanoviću koji je obavijestio SIPA-u, Gradsku izbornu komisiju i Centralnu izbornu komisiju BiH kako bi se sprovela istraga, te utvrdilo da li je i ko je zloupotrijebio birački spisak ili informacije članova savjeta mjesne zajednice na osnovu čega su za sada N.N. lica, očito kao organizovana kriminalna grupa, mogla znati koji sugrađani borave van BiH pa su tako, lažnim predstavljanjem, glasali u njihovo ime.

S obzirom da se radi o prijavi za koju postoji materijalna dokumentacija koja se jednostavno može provjeriti i svjedoci, uz vršenje uvida u pasoše i biračke spiskove, kao i grafološku provjeru potpisa glasača – SIPA je dužna odmah provesti istragu na svim biračkim mjestima, te u slučaju osnovanosti pokrenuti krivični postupak kako bi se spriječilo da se glasanjem u ime mrtvih i odsutnih lica mijenja izborna volja građana.

Centralna izborna komisija BiH dužna je takođe odmah djelovati, jer Izborni zakon BiH propisuje u ovakvim slučajevima ponavljanje izbora na spornom biračkom mjestu pa i kompletnih izbora, a detaljnije o incidentnom slučaju u video prilogu Mirnesa Ajanovića.

Na vrh