Politika

Mirnes Ajanović pozvao reisu-l-lemu Kavazoviću da Rijaset putem osiguravajućih kuća obezbijedi vraćanje 12.000 KM uplaćenih za Hadž u slučaju pozitivnog PCR testa

Nakon što je izostala reakcija i odgovor Rijaseta Islamske zajednice u BiH na otvoreno pismo Bosanske stranke Rijasetu, povodom odluke da se ne vrši povrat novčanih sredstava u slučaju pozitivnog rezultata PCR testa koji je obavezan za odlazak na hadž, BOSS je uputio pismo Reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću po navedenom pitanju.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović obratio se pismom reisu-l-ulemi Kavazoviću sa zahtjevom da on svojim autoritetom iskomunicira sa Uredom za hadž i umru i osiguravajućim kućama obezbjeđivanje osiguranja povrata novčanih sredstava u cijelosti u slučaju pozitivnog PCR ili antigenskog testa na COVID-19, koje iznosi oko 25 KM, što je u odnosu na namjeru protupravnog oduzimanja 12.000 KM beznačajan novčani iznos, a o tome potom obavijesti građanstvo.

Podsjećamo, cijena odlaska na hadž ove godine iznosi 12.000 KM, a obaveza je da pored uplate osoba bude vakcinisana i posjeduje negativan PCR test. S obzirom da se radi o visokom novčanom iznosu, za koji Ured za hadž i umru ne želi preuzeti obavezu povrata u slučaju PCR testa koji je negativan za budućeg haždiju, a koji zbog pozitivnosti na Covid-19 onemogućava putovanje, BOSS je upozorio da se time krše odredbe Zakona o obligacionim odnosima u dijelu koji se odnosi na sticanje bez osnova odnosno bogaćenje na teret drugog.

 

Komentari
Na vrh