Aktuelno

Mirnes Ajanović, advokat – U povodu lišavanja slobode tuzlanskog taksiste zbog prijevoza migranta

Mirnes Ajanović, advokat udruženja „Tuzla-taxi”, smatra pravno nedopustivim lišavanje slobode  taksiste zato što je prevozio lice koje je migrant.

Shodno Zakonu o javnom prijevozu putnika, u koji spada i obavljanje taksi djelatnosti, taksista je dužan prevesti svako lice koje zatraži usluge prijevoza.

Okolnost da je taksista lišen slobode, i da je prenoćio u policijskim prostorijama, te da mu je oduzeto i vozilo, samo zbog činjenice da je prevozio lice koje je drugačije boje kože, ukazuje na nedopustivi rasizam od strane policijskih organa.

Namjera prisiljavanja taksista da faktički legitimišu građane koji ulaze u taksi vozilo, da ispituju njihovo porijeklo i istražuju gdje su bili i šta su radili prije nego što su zatražili uslugu prijevoza, a posebno ukoliko prevoze lica koja imaju drugačiju boju kože, protivna je domaćim zakonima, Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih  prava.

Advokat Mirnes Ajanović  upozorava sve nadležne policijske organe, kao i druge institucije u državi, da se ovakvi slučajevi lišavanja slobode i oduzimanja prava na rad taksistima,  ili bilo kome, ne smiju više događati, te traži da se provede postupak istrage i utvrđivanja odgovornosti svih koji su učestvovali i saučestvovali u lišavanju slobode tuzlanskog taksiste.

 

 

11. 09. 2018.                                                                  Mirnes Ajanović, advokat

 

Na vrh