BiH

Mirjana Marinković-Lepić: Ekonomski osnažiti žene žrtve nasilja

Povodom Osmog marta, u Parlamentu FBiH održava se tematska sjednica Komisije za jednakopravnost spolova “Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja”. Pored zastupnika u Parlamentu, sjednici prisustvuju i političari s različitih nivoa vlasti u BiH, ali i predstavnici nevladinog sektora.

Na sjednici je uvodno obraćanje imala i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković Lepić. U svom obraćanju, Marinković Lepić skrenula je pažnju na sljedeće činjenice: “Kad je riječ o Federaciji BiH, uzrok nasilja u porodici u 40 posto slučajeva ekonomska ovisnost o nasilnom partneru. Također, istraživanje o utjecaju provedbe zaštitnih mjera definiranih Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici je pokazalo da 29,21 posto žrtava i 28,32% počinitelja nasilja nikad nije bilo zaposleno. S obzirom na to, programi osnaživanja žena, podrške zapošljavanju i samozapošljavanju predstavljaju izuzetno važan alat u prevenciji, ali i oslobađanju žena iz vrtloga nasilja.”

 

 

Lepić je navela i neke od mjera ekonomskog osnaživanja žena koje se trenutno provode: „Jedna od njih je, na primjer, sufinansiranje zapošljavanja u slučaju da poslodavac zaposli nezaposlenu osobu iz kategorije žrtve nasilja u porodici.”

Lepić je navela da i sistem itekako snosi odgovornost za ekonomsku ovisnost žena: „Mnogima je onemogućeno traženje posla jer sistem nije omogućio rasterećenje žene od obaveza koje ne smiju biti ekskluzivno njene. Na primjer, mnoge žene ne mogu uopšte učestvovati na tržištu rada jer ne mogu slati djecu u vrtiće ili produženi boravak, ne mogu se osloniti na sistemsku brigu o bolesnim članovima svoje porodice, itd. I u tom smjeru ima nekog napretka. Posebno se ističe Kanton Sarajevo koji je omogućio da sva djeca predškolske dobi mogu ići u vrtić.”

 

 

Kao važne Lepić je navela projekte samozapošljavanja koji se provode na različitim nivoima vlasti, ali i kroz nevladin sektor.

Lepić kaže da bi ekonomska ovisnost bila riješena, u brojnim slučajevima žrtava nasilja moraju se paralelno s njom ili prije nje rješavati i drugi problemi, kakvi su socijalna i zdravstvena skrb, dokvalifikacije i brojne druge stvari.

 

 

„Osim toga”, naglasila je Lepić: „tema današnje sjednice i nisu samo žene žrtve nasilja u porodici nego nasilja uopšte, a tu spadaju i izbjeglice, žrtve trgovine bijelim robljem i razne druge kategorije.” S tim u vezi, izrazila je nadu da će današnja sjednica kroz zaključke ponuditi rješenja za bolju budućnost žena iz što šireg spektra kategorija i žrtava što različitijih vidova nasilja.

Na vrh