BiH

Mir, mir, mir … niko nije kriv – Deset mjeseci od rušilačkog čina na Partizansko spomen groblje u Mostaru: Istraga još traje, nema počinilaca!

Danas se navršilo deset mjeseci od rušilačkog terorističkog čina na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – Partizansko spomen groblje u Mostaru. Još nema rezultata istrage, saopćeno je iz UABRNOR-a.

“Još nema počinilaca. Nismo i ne možemo biti zadovoljni saopštenjem da je istraga u toku i da je tužilaštvo formiralo predmet. To nas navodi na sumnju da u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen groblje postoje političke opstrukcije pa istraga namjerno tapka u mjestu, kao i prethodnih trideset godina. Insistiramo da javnost redovno bude upoznata sa rezultatima istrage, jer stanje šutnje unosi nemir i stvara atmosferu nesigurnosti u gradu, tim više što su se u međuvremenu desili i drugi incidenti koji narušavaju odnose u gradu.

Ukratko, insistiramo na hitnom informisanju javnosti o toku i rezultatima istrage. po ko zna koji put podsjećamo, par dana nakon uništavanja ovog bisera graditeljske baštine izjavu je dao gospodin Slađan Bevanda, ministar u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK. On je tom prilikom rekao: “MUP svaki put reaguje na pravi način i pronađe počinioce, a na drugima je da to procesuiraju”. Onda je još ponovio: “Počinioce uvijek pronađemo i dovedemo pred lice pravde”, te je dodao: MUP HNK časno i pošteno radi svoj posao.

Ako je ministar govorio istinu, insistiramo da o svim rezultatima istrage HITNO  upozna javnost. U protivnom postaje saučesnikom, jer deset mjeseci šutnje je previše.

Ako uz sve ovo stavimo činjenicu da je juče, dan prije nego će se navršiti deset mjeseci od posljednjeg razaranja ovog spomenika, objavljeno da je Partizansko memorijalno groblje u Mostaru uvršteno među 7 najugroženijih baština 2023 u Evropi onda je jasno da je sa  ovom sramotom Mostara, ali i Bosne i Hercegovine, upoznata Evropa, ali i cijeli svijet.

Ko to u Mostaru želi da ovakve slike o nama idu u svijet?”, kaže se u saopćenju.

Na vrh