Tuzlanski kanton

Ministru Blagojeviću prezentovan učenički projekt o opasnostima od mina

Učenici JU MS Elektrotehnička škola u Tuzli prezentovali su danas ministru za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Zoranu Blagojeviću projekt pod nazivom Opasnost od mina na području Bosne i Hercegovine.

Prezentujući plan aktivnosti koje bi trebale povećati nivo osviještenosti u društvu o opasnosti mina, koje se još uvijek nalaze na velikim površinama širom BiH, srednjoškolci su ukazali na niz problema u toj oblasti i demonstrirali veliku posvećenost problemu.

Riječ je o projektu „Ja građanin” kojem se posvetilo 20 učenika trećeg razreda i koji će prezentovati na predstojećem kantonalnom takmičenju. Učenici u svojoj zajednici istražuju problem i mjere javne politike u cilju razvijanja svojih rješenja, koja zatim predstavljaju nadležnim institucijama.

Ministar Blagojević pohvalio je projekt koji je, po njegovim riječima, „urađen kvalitetno i sistematično“ te je ponudio pomoć u cilju promocije projekta i osvještavanja o opasnostima kojih je veliki broj građana nesvjestan.

– Naša želja za rješavanjem problema mina na teritoriju Bosne i Hercegovine je jaka jer želimo sigurnu budućnost za sve građane i građanke, ali i za sve životinje koje su pronašle svoj dom u šumama i na poljima gdje im prijeti opasnost od neeksplodiranih ubojitih sredstava – kazali su predstavnici učenika koji su cijelu školsku godinu posvetili projektu.


Komentari
Na vrh