BiH

MINISTAR ODBRANE BIH Helez odgovorio Dodikovom potrčku: Što smo se oko NATO-a usaglašavali, usaglašavali smo se

Helez je Nešiću poručio da institucije BiH odlučuju o članstvu u međunarodnim organizacijama te da su već, što se tiče NATO puta, odlučile.

U povodu izjava ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da od NATO članstva naše zemlje nema ništa, te da je za takvo nešto potrebna saglasnost Rs-a, na svom Facebooku oglasio se njegov kolega iz Vijeća ministara BiH – ministar odbrane Zukan Helez.

Helez je Nešiću poručio da institucije BiH odlučuju o članstvu u međunarodnim organizacijama te da su već, što se tiče NATO puta, odlučile.

“Podsjećam Dodikovog potrčka ministra Nešića da je Predsjedništvo BiH 2009. godine donijelo Odluku o članstvu naše zemlje u NATO savezu, za koju je glasao član Predsjedništva iz Rs Nebojša Radmanović, te da je Parlament BiH usvojio Zakon o odbrani koji članom 84. obavezuje sve institucije BiH da sprovedu sve aktivnosti za članstvo BiH u NATO savezu, za koji su glasali i poslanici i delegati iz Rs.

Prosto rečeno – što smo se usaglašavali, usaglašavali smo. Nijednu drugu odluku, koja se tiče NATO puta naše zemlje, Predsjedništvo BiH nije donijelo. Nijedan drugi zakon o odbrani Parlamentarna skupština BiH nije donijela. Naša zemlja je, putem institucije BiH, učinila sve što je do nas.

Vjerujem da bi nelegalni predsjednik Rs Milorad Dodik i njegov potrčko Nešić da nas približe ruskim agresorskim vrijednostima i sjevernokorejskim demokratskim idealima, ali to se neće desiti.

BiH će, uprkos opstrukciji političara iz Rs, biti punopravni član NATO saveza, kao što smo, uprkos opstrukciji istih, dobili i kandidatski status za pristupanje EU.

Članstvo i u jednoj i u drugoj međunarodnoj organizaciji donosi samo dobro građanima u čitavoj BiH.

Prilog : Zakon o odbrani BiH (https://www.mod.gov.ba/…/zakoni/Zakon-o-odbrani-bs.pdf) član 84.: ‘Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a’.

Prilog: Odluka Predsjedništva BiH, koja između ostalog kaže: ‘Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO-a, što je od strateške važnosti za BiH'”, poručio je Helez.

Na vrh