Business

Ministar Begić posjetio farmu muznih krava u Gornjim Živinicama

Kako bi se upoznao sa situacijom na terenu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić posjetio je danas farmu muznih krava Eldina Glibanovića u Gornjim Živinicama.

Na području TK trenutno je oko 8.700 muznih krava čiji vlasnici su korisnici poticaja. Iznos poticaja za svako muzno grlo u protekloj godini iznosio je 160 KM, a Vlada TK i resorno ministarstvo, kako bi stimulirali što veću proizvodnju i pomogli poljoprivrednim proizvođačima, taj iznos povećali na 200 KM.

 

– Proizvođači su tražili novi način obračuna, medjutim to zahtijeva dodatno vrijeme koje mi u ovom trenutku nemamo – kazao je ministar Begić naglasivši da je njegov prijedlog bio da Vlada ovaj program usvoji što hitnije kako bi u toku ovog mjeseca isplatili novčane podrške.

Time se, po riječima Begića, omogućuje pravovremena proljetna sjetva koja je neophodna za proizvodnju hrane za muzna grla proizvođača. Kantonalno ministarstvo također je među prvima reagovalo na zahtjeve o potrošnji goriva.

 

– Naše ministarstvo je odmah po prijemu zahtjeva za količine goriva i po obavljenom sastanku s Federalnim ministarstvom pristupilo ažuriranju tih podataka. Dostavili smo sve neophodne podatke Federalnoj direkciji robnih rezervi za distribuciju tog goriva kako je definisano odlukom Vlade FBiH – kazao je ministar Begić.

Također će Ministarstvo poljoprivrede uputiti inicijativu prema federalnim nivoima vlasti kako bi se parafiskalni namet i zakup zemljišta u državnom vlasništvu ukinuo, barem u ovim situacijama kada su prisutni određeni poremećaji na tržištu, naglašeno je danas, saopćeno je iz Vlade TK.

Komentari
Na vrh