Ministar Baraković o projektima tuzlanskih učenika: Inovativnost koju treba afirmisati

25.02.2021. 


Na 12. Međunarodnoj bh. naučnoj olimpijadi projekata BOSEPO 2021, koja je protekle sedmice održana u Sarajevu, učenici Richmond Park Međunarodne osnovne i srednje škole Tuzla ostvarili su izuzetne rezultate, osvojivši ukupno 4 zlatne, 5 srebrnih i 6 bronzanih medalja. Kako bi se upoznao sa projektima i rezultatima koje su učenici  i nastavnici  ove škole ostvarili na posljednjim takmičenjima, ovu školu je danas posjetio Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

–         Ono u što sam se danas uvjerio jeste da ova škola zaista opravdava naziv međunarodna. Tu se nastava odvija na Engleskom jeziku, ovdje su i djeca koja nisu državljani Bosne i Hercegovine. Već godinama pratim rezultate njihovih učenika na raznim takmičenjima, oni zaista pokazuju da su na visokom nivou, što i pokazuje relativno veliki broj osvojenih mjesta, kao i to i da učenici ove škole nastavljaju svoje školovanje na najprestižnijim uiverzitetima širom svijeta, – istakao je ministar Elvis Baraković, tokom posjete Richmond Park Međunarodnoj školi u Tuzli.

Rezultati koje učenici ove škole već godinama ostvaruju na domaćim i međunarodnim takmičenjima pokazatelj su predanog rada učenika i nastavnika i ranog podsticaja učenika da se bave naučno – istraživačkim radom.

mb8

–         Nama je cilj da kroz ovakve manifestacije koje predstavljaju festival znanja, djecu podstaknemo i motivišemo da se uključe u naučno – istraživački rad, a rezultati tog rada iz dana u dan su sve više vidljivi, na što smo mi posebno ponosni, – istakao je Sadmir Delić, direktor Richmond Park Schools Tuzla.

Richmond Park Međunarodna škola Tuzla jedinstvena je obrazovna ustanova na području Tuzlanskog kantona čiji osnivači su iz Velike Britanije, odnosno Londona, ali djeluje pod okriljem Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Pedagoškog zavoda TK.

Ova škola je zaista rasadnik dobrih ideja koje treba afirmisati i podržavati, istakao je ministar Baraković, koji je ovom prilikom učenicima i nastavnicima čestitao na postignutim uspjesima. Ministar je iskazao svesrdnu podršku njihovim nastojanjima da novim idejama doprinesu unapređenju obrazovnog sistema i nauke u Bosni i Hercegovini.

Kratak pregled nekoliko projekata koji su danas prezentirani:

1. FEEL THE HEAT

Armin Kalfić, Enisa Kalfić

Razgradnja energije: Izvlačenje toplinske energije iz kompostne hrpe

Kompostiranje je prirodni postupak kojim se organski materijal razgrađuje ostvarujući toplinu kao nusproizvod. Cilj nam je upotrijebiti kompostiranje kako bismo pomogli prirodi smanjujući emisiju metana  i pomažući ljudima.

2. RESCUE THE WORLD

Osman Fatušić, Sara Avdić

Ovo je projekat o aplikaciji odnosno o društvenoj mreži koja će se umjesto objavljivanja slika, dopisivanja i zabave koristiti za doniranje novca, objavljivanja humanitarnih akcija, te artikala, fotografija i tekstova o ljudima kojima je pomoć potrebna. Ova aplikacija je prva u svijetu napravljena za ove svrhe. Jako je važno da ovakvu aplikaciju imamo u BiH, jer postoji mnogo ljudi u našoj domovini koji nemaju pristup osnovnim ljudskim potrebama.

3. BIO-BOMB

Environment

Maja Eljšan, Ema Avdagić

Projekat se veže za filtraciju vode, hemijsko i mikrobiološko očišćenje vode pomoću naše već napravljene bombe, koristeći organske materijale koji se razlažu u vodi.

4. BON APPETREAT!

Azra Ibrahimagić, Adna Ibrahimović

Cilj ovog projekta jeste korištenje biljnih ekstrakata u vidu prevencije bolesti koje se prenose hranom. Kroz ovaj projekat istraženo je antibakterijsko dejstvo 25 biljaka na 3 različite bakterije. Bakterije korištene u ovom istraživanju su Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa i Salmonela. Rezultati u ovom “in vitro” istraživanju su se pokazali uspješnim i dokazali antibakterijska dejstva. Ovo istraživanje se fokusira dosta na buduću implementaciju ovog projekta i dostupnost materijala svima.

5. SMART CAR

Ensar Cidić

Pametno auto koje se kontroliše putem Wi-Fi opcije. Posjeduje kameru koja se također direktno povezuje sa Wi-Fi signalom preko kojeg imamo jasnu viziju gdje se auto nalazi. Kontroliše se preko mobilne aplikacije RemoteXY.

6. JOHNNY DANGER

Almedin Mešić

Johnny Danger je igrica kreirana u programu Pyton, u kojoj glavni lik prelazi iz platforme u platformu, izbjegavajući neprijatelje i sakupljajući novčiće. Cilj igrice je preći sve levele. Kod sadrži 2800 linija i korištena je biblioteka pod nazivom PyGame.

7. ALCO-STOP

Edna Ćosić

Projekat je o alko senzoru (breath analyzer), koji detektuje alkohol u organizmu vozača te nakon utvrđene prisutne doze alkohola upali alarm obavještenja, što dovodi do toga da se auto ne može pokrenuti.

8. POTPLAST

Eldar Dizdarević

Ovaj projekat je proizvodnja bioplastike od ostataka od krompira. Plastika predstavlja veliki problem prirodi jer njeno rastvaranje traje nekoliko stotina godina, dok se bioplastika rastvori u roku od 6 mjeseci. Ovim projektom smo napravili bioplastiku koja se može korisititi za proizvodnju plastične ambalaže za koju se koristi 13.5% plastike.

9. RPST FIREFIGHTER

Benjamin Ibrahimagić, Đulka Osmanović

Uspješno je napravljen samonavigirajući robot, koji izbjegava prepreke, te koji uspješno gasi manje vatre. Robot može biti dio svakog manjeg kućanstva, a mogao bi biti koristan i kao alat u profesionalnim vatrogasnim jedinicama.

Ovom prilikom, još jednom zahvaljujemo predstavnicima Ministarstva i Pedagoškog zavoda koji su izdvojili svoje dragocjeno vrijeme i upoznali rad i projekte naših vrijednih učenika.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!