BiH

Milanović: U BiH ne postoji mogućnost eskalacije u oružani sukob

Pojačanoj prisutnosti EUFOR-a u Bosni i Hercegovini ne treba pridavati posebnu važnost i ondje ne može doći do eskalacije koja bi se pretvorila u oružani sukob, rekao je u utorak predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, dodavši da su izjave Milorada Dodika o odcjepljenju “politička retorika”.

 

Europska unija prošli je tjedan odlučila povećati snage EUFOR-a sa 600 na 1100 vojnika slanjem pričuva iz Austrije, Bugarske, Rumunjske i Slovačke kako bi se spriječila potencijalna nestabilnost nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Francuska je u subotu pak objavila da će provesti trenažne letove nad BiH u svjetlu pogoršanja međunarodne sigurnosne situacije.

“To je jedna pojačana prisutnost zbog tenzija i grozote rata, ali tome ne pridajem posebnu važnost. Smatram da nema načina eskalacije u oružani sukob“, rekao je Milanović u utorak, kazavši kako se situacija u susjednoj državi ne može uspoređivati s onom u Ukrajini jer u BiH „nema vojnika, nema tenka“.

O raspravi u Europskom parlamentu o prijedlogu uvođenja europskih sankcija srpskom članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku zbog korupcije i prijetnji stabilnosti zemlje, Milanović je rekao da „ne voli hajke“ koje „obično prave kukavice“.

Hrvatski predsjednik je kazao da je Dodik predstavnik srpskog naroda u BiH i da je „on sugovornik kojeg poznajemo“, a on strahuje od „onih koje ne poznaje“.

„Nekima je on čudovište, meni nije, meni je sugovornik“, naglasio je.

O Dodikovim izjavama kojima poziva na secesiju Republike Srpske, Milanović je kazao da je jedno „politička retorika“, a drugo stvaran cilj.

“Jesu li ideje o trećem entitetu u BiH razaranje zemlje ili pregovaračka taktika za vraćanje otetih prava”, zapitao je.

„Dok nema nasilja, a nema ga, on je za mene sugovornik“, ponovio je Milanović. Isto vrijedi i za srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u situaciji u kojoj se Srbija ‘odlučuje’ između zapada i Rusije.

„Podržavaju Rusiju, u redu, srpska posla“, rekao je Milanović, pa dodao da Ukrajina Srbe “nije krivo ni pogledala”.

“Ukrajina nije priznala Kosovo i osudila je NATO-ov napad na Srbiju krajem devedesetih”, zaključio je, prenosi Hina.

Na vrh