BiH

Milanović: Ako ćemo dati Ukrajini status zemlje kandidata, isto treba dobiti i BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je kako nije neprijatelj Bosne i Hercegovine i da nije došao u Mostar dijeliti zemlju.

 

– Došao sam u susjednu državu i moja poruka svima koji misle da sam ovdje došao dijeliti BiH: Hrvatska želi da Bosna i Hercegovina bude čitava od Une do Drine, od Save do Neretve, do Neuma, do Ploča, koje su u Hrvatskoj, i da kao takva uđe u Europsku uniju – izjavio je Milanović uoči sastanka s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka.

Hrvatski predsjednik dodao je kako je upravo zbog BiH prije tri tjedna odbio potpisati inicijativu koju su potpisali predsjednici država Srednje i Istočne Europe u kojoj se tražilo da se Ukrajini odmah dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

– Moj uvjet je bio da bih to potpisao da se tu spomene i Bosna i Hercegovina kao zemlja koja također dobiva status kandidata, jer ako može Ukrajina – uredu, onda itekako tu mora biti i BiH koja je puno sigurnija i mirnija država u usporedbi s Ukrajinom i usred je Europe, nije na rubu. To je odbijeno, i ja sam uljudno zahvalio jer mi nije bilo prihvatljivo. Moje pitanje glasi: smatra li itko da se tako ponaša neprijatelj Bosne i Hercegovine kao cjelovite države – kazao je Milanović u kratkoj izjavi za medije.

Predsjednik Republike Hrvatske ranije danas sudjelovao je u obilježavanju 17. godišnjice 1. pješadijske (gardijske) brigade Oružanih snaga BiH i 30. godišnjice utemeljenja Hrvatskog vijeća odbrane

Milanović je na svečanosti održanoj u Mostaru odlikovao četiri zborna područja iz Bosne i Hercegovine, ZP Mostar, ZP Orašje, ZP Vitez i ZP Tomislavgrad te je posthumno odlikovao generala bojnika Ivu Lozančića, zapovjednika 111 XP brigade HVO-a Žepče.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je kako su predstavnici HNS-a s hrvatskim predsjednikom danas razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

– Imali smo, također, i razgovor s predsjednicima stranaka gdje smo hrvatskog predsjednika htjeli upoznati s aktivnostima koje danas imamo vezano za aktualnu političku situaciju u BiH, kao i s nastojanjima predstavnika HNS-a, aktivnostima oko izmjena ili dopuna Izbornog zakona i sa svime onim što slijedi vezano za tu situaciju – kazao je Čović.

 


Komentari
Na vrh