Aktuelno

Milan Milićević pobjednik Međunarodnog takmičenja „Sevdalinko harmonikom opjevana“

Takmičenjem harmonikaša danas je u Tuzli počeo trodnevni „praznik sevdalinke“ – 11. Festival „Sevdalinko u srcu te nosim“.

publika bkc

Publika u BKC-u TK Tuzla

Više od trideset takmičara iz cijeloga regiona, podjeljenih u starosne kategorije danas se borilo za prestižnu titulu pobjednika ovog takmičenja, koje je po prvi put organizovano u Tuzli, te za vrijednu nagradu premium model harmonike Guerrini.

ziri

Žiri

Žiri u sastavu: Goran JeknićDejan Milkunić, Asim Horozić, Muamer Kebić, Radovan Marić i Slaviša Perić, nije imao ni malo lak zadatak da odabere pobjednike po pojedinim kategorijama. Možda to najbolje ilustruje činjenica da je za pobjednika u kategoriji „seniori“ održano tzv. nadsviravanje sa četiri učesnika, a i nakon toga žiriju je trebalo poprilično vremena da proglasi pobjednika.

 • Bilo je jako teško, ali trenutni utisak je prevagnuo. Kod sevdalinke je bitno „pogoditi“ taj momenat prilikom izvođenja, a Milan Milićević je to večeras uradio – rekao je Goran Jeknić inače predsjednik žirija.

nadsviravanje

“nadsviravanje”

Pobjedniku, Milanu Milićeviću koji dolazi iz Vinče kraj Beograda, pripao je premium model harmonike jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača, italijanskog Guerrinia, čiji predstavnici će na revijanoj noći Festivala (srijeda, 19.06.) uručiti nagradu pobjedniku.

pobjednik sa članovima zirija i predstavnicima guerrinija

Pobjednik takmičenja sa članovima žirija i predstavnicima Guerrinija

 • Ono što bi posebno istakao je to da je ovaj model harmonike Guerrini posebno napravio za ovo takmičenje tj., ovo je unikat i model koji neće ići u serijsku proizvodnju, i to samo govori koliko su ljudi iz ove fabrike ozbiljno svemu ovome pristupili i koliko cijene ovaj naš Festival – naglasio je Dejan Milkunić umjetnički rukovodilac Festivala.

GDOFA

GDOFA

Proglašenje pobjednika uveličali su svojim nastupom i polaznici škole harmonike prof. Dejana Milkunića i članovi kulturno umjetničkog društva GDOFA iz Tuzle.

skola harmoike

Škola harmonike prof. Dejana Milkunića

Dešavanja na Festivalu se nastavljaju sutra sa takmičenjem novih kompozicija koje su napisane u duhu sevdalinke. Za titulu pobjednika i priznanje koje nosi ime Safeta Isovića, bori se 12 pjesama, a u revijalnom dijelu nastupiće i prošlogodišnji pobjednik Jasmin Hasić i doajen sevdalinke Ibrahim Jukan te kulturno umjetničko društvo „Zmaj od Bosne“ iz Gradačca.

Takmičarsko veče Festivala (utorak, 18.06.) „Sevdalinko u srcu te nosim“ počinje u 20h u velikoj sali BKC-a TK Tuzla, a ulaz je slobodan.

svi pobjednici po kategorijama, ziri i predstavnici guerrinija

Svi nagrađeni po kategorijama sa žirijem i predstavnicima Guerrinija

Spisak nagrađenih učesnika Međunarodnog takmičenja „Sevdalinko harmonikom opjevana“:

Pjetlići:

 1. Radiša Blagojević
 2. Marko Mišić
 3. Omar Hrvanović

 

Pioniri:

 1. Dino Mujanović

Stariji pioniri:

 1. Armin Džafić
 2. Amar Ćosić
 3. Veljko Stajšić

Mlađi juniori:

 1. Dejan Bjelobaba/ Ishar Krupić (dijele mjesto)
 2. Anes Frljak
 3. Adel Salihović

Juniori:

 1. Adnan Čivić
 2. Muhamed Sjekirica
 3. Jovann Simić

Seniori:

 1. Milan Milićević
 2. Haris Kaltak/ Aleksandar Nikolić (dijele mjesto)
 3. Darko Mrdić/ Tarik Džafić (dijele mjesto)
Na vrh