Aktuelno

Migranti u fokusu delegacije Parlamentarne skupštine BiH

U okviru obilaska svih zona i područja koja se susreću sa problemom smještaja i tranzita migranata u Bosni i Hercegovini delegacija zastupnika Parlamentarne skupštine BiH, okupljena oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja, čiji rad podržava Međunarodni republikanski institut (IRI), posjetila je danas Tuzlu i premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića.

Ovom prilikom premijer Tulumović i ministri u Vladi TK su ukratko prezentirali trenutno stanje i dosadašnja iskustva i probleme s kojima se susreću, a u vezi sa migrantima koji dolaze u Tuzlanski kanton. Istaknuto je da osim nekoliko incidentnih situacija u našem kantonu nisu zabilježeni veći problemi niti nerazumijevanje lokalnog stanovništva. Ipak, neuslovnost prostora gdje migranti privremeno borave, prije nego nastave svoj put je istaknuto kao jedan od najvećih izazova s kojima se Tuzla i Tuzlanski kanton susreću.

Kao jedan od glavnih problema premijer Tulumović vidi nedostatak koordinacije.

„Bolja koordinacija svih nivoa vlasti sigurno bi polučila najbolji rezultat gledajući omjer uloženog i dobivenog“ rekao je premijer Tulumović.

Ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić je prezentirao sigurnosne aspekte ovog izazove, te akcentirao da je sistemsko rješenje migrantskog problema zaštita granica Bosne i Hercegovine, čime bi se prevenirao ulazak migranata na područje naše države.

Zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona se do sada veoma uspješno nosio sa problemom migranata i odgovarao na zdravstvene aspekte ovog izazova, a za uzvrat nije dobio nikakvu refundaciju troškova.

„Kantonalna vlada i zdravstveni sektor su voljni pružiti potrebnu pomoć i nositi se sa ovim problemom, ali u skladu sa nadležnostima i isključivo u institucionalnim okvirima“, rekla je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Delegacija zastupnika u Parlamentarnoj skupštini je izrazila razumijevanje za situaciju u kojoj se nalazi Tuzlanski kanton.

„Osnovni problem je neprovedba postojećeg zakonskog okvira, a što je i rezultat blokade državnog parlamenta i državnog nivoa u cjelini“, stava je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Jasmin Emrić.

Sličnog stava je i zastupnik Lazar Prodanović: „Vijeće ministara BiH se mora probuditi i preuzeti svoju izvornu nadležnost i odgovornost.“

Na kraju sastanka zastupnici su izrazili zahvalnost premijeru i članovima Vlade na vremenu za današnji sastanak, prezentirane informacije, te posvećenosti prema ovom problemu uopće.

Učesnici današnjeg sastanka će u narednom periodu nastojati da animiraju nadležne državne institucije, rečeno je danas.

Ovo je prvi sastanak i otvaranje komunikacijskog kanala, te pokazatelj da se zastupnici partnerski žele nositi sa ovim, zajedničkim problemom. U narednom periodu ova grupa zastupnika će kroz svoje mreže i kanale nastojati da pokrene i određene konkretne aktivnosti u smjeru sistemskog odgovora na ovu situaciju, posebno s obzirom da nam se približava hladniji period, kada se, s humanitarnog aspekta, dodatna pažnja mora posvetiti migrantskoj krizi.

Delegaciju zastupnika osim zastupnika Prodanovića i Emrića, danas su činili i Mirjana Marinković – Lepić, Edita Đapo i Aida Baručija.

Na vrh