U kontekstu kontinuiranih secesionističkih izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, američki diplomata smatra da su većina njegovih komentara fikcija te da ne može prekinuti odnose sa SAD, jer on ne predstavlja državu BiH.

Murphy je kazao da osobe koje su pod američkim sankcijama, u privatnim kanalima, traže načine da budu skinuti s crne liste.

Od predsjednika RS-a konstantno stižu najave o otcjepljenju tog bh. entiteta, kao i izjave da je nemoguće da BiH opstane. Nedavno je Dodik najavio da prestaje saradnja vlasti u RS-u s Ambasadom SAD, a danas i da će tražiti prekid vojnih vježbi s NATO-om. Murphy je upitan koliko se ovakvi stavovi mogu odraziti na građane RS-a i potencijalne investicije u taj entitet?

– SAD jako poštuju Srbe koji žive u RS-u i imamo dosta veza između srpskog naroda u Sjedinjenim Američkim Državama. Od kada postojimo u BiH, radimo širom zemlje u nastojanju da izgradimo bolju budućnost za sve. Potrebna je efikasna i odgovorna vlast na svim nivoima (državi, entitetima, kantonima, općinama) i svijetlija ekonomska budućnost za ljude koji žive ovdje, njihovu djecu i unučad.