BiH

Mesić: Kad nije u ratu BiH neće ni danas biti podijeljena, Hrvatska bi s NATO-om štitila BiH

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ubijeđen je da BiH neće biti podijeljena, jer to niko u svijetu neće podržati.

“To se neće, ne smije i ne može dogoditi. Ako se u ratu nije mogla razbucati nakon 100.000 mrtvih kako će sada. EU mora zauzeti jasan stav, dok Amerika već pokazuje svoj stav. Ali to što je neko kažnjen da ne može iz jedne zemlje u drugu je manje važno, ali je bitno da visoki predstavnik isključi iz politike one koji u politiku ne spadaju”, kazao je Mesić u Pressingu N1.

 

On je dodao da Hrvatska i Srbija moraju odrediti jasnu politiku prema BiH. Ne mogu samo riječima podržavati njen integritet i suverenitet već i djelima.

“Ne može neko sjediti u Predsjedništvu BiH a raditi protiv države i htjeti odvojiti jedan njen dio. Dodik jeste partner ali ne Republici Hrvatskoj već nekima u Hrvatskoj. Pogledajte ko je išao na zabranjeni dan RS. To je dan kad su se izdvojili srpski zastupnici i proglasili srpsku repubiku, a RS je nastala tek Dejtonskim sporazumom. Formalno Dodik nikome nije partner, na način na koji se Hrvatska opredjeljuje svojim aktima koje donosi Sabor tako nešto nikad nije izglasano. Pojedinci mogu pričati šta hoće”, kazao je Mesić.

 

Istakao je kako se treba raditi i jačati građanska BiH, ali da kriza koja traje mora prestati što prije jer je iscrpljujuća.

“Međunarodna zajednica mora poslati poruku da je za jedinstvenu BiH. Bosna i Hercegovina ima resursa i građani BiH mogu dobro živjeti”, kazao je Mesić.

 

On je na pitanje da li bi Hrvatska trebala izvesti svoju vojsku kod Brčkog, Mesić je kazao da Hrvatska garant opstanka BiH i u dogovoru sa NATO paktom bi zaustavila razbijanje BiH ukoliko bi Dodik krenuo s nekim planom.

Načelno polazi od toga da je za sve šefove država adresa s kojom komuniciraju sa BiH – Predsjedništvo BiH.

 

“Niko neće da razumije činjenicu, a to je da se iz hrvatskog korpusa bira jedan član Predsjedništva. U FBiH iz bošnjačkog korpusa se bira jedan, u RS se bira jedan. Sada bi bilo logično da neko pita gdje su ti Hrvati ili Bošnjaci koji bi trebali glasati u RS. To se ne problematizira, nego se problematizira onog ko dolazi iz hrvatskog korpusa. Njih trojica predstavljaju BiH, prema tome to je adresa s kojom se može komunicirati u BiH. Neki tu činjenicu zaboravljaju i onda Dodika primaju kao predstavnika Srba, u Zagrebu i Beogradu. Međunarodna zajednica bi morala biti ta koja će reći da oni predstavljaju BiH. Tu ulogu mora odigrati i novi predstavnik međunarodne zajednice i ja se toplo nadam da će se to ostvariti“, pojasnio je Mesić.

 

Potom je kazao da su on, Bogićević i Vasil Tupurkovski dogovorili realizaciju jednog dokumenta sa prijedlozima o politici koja se vodila prema BiH i koja se vodi.

“Dogovorili smo, Vasil Tupurkovski, Bogić Bogićević i ja da idemo sa jednim prijedlogom da kažemo svoje mišljenje o politici prema BiH koja je bila i koja je sada i koja bi trebala biti. Mi ćemo sa tim vrlo brzo izaći, poslat ćemo na sve nadležne adrese. Nas trojica smo jedini preživjeli članovi Predsjedništva Jugoslavije i sva trojica smo bili za to. Moj dolazak u Beograd je bio da izborimo Konfederaciju i da svi konstitutivni elementi Jugoslavije proglase svoju samostalnost i isti dan potpišemo konfederalni sporazum, bez rata, bez ubijanja. Milošević to nije htio, onda je u dogovoru sa Tuđmanom u Karađorđevu dogovorio podjelu BiH. Hrvatska treba dobiti banovinske granice iz 1939. godine plus Cazin, Kladušu i Bihać. Sada vam je jasno zašto je Krajina proglašena autonomna oblast, to je sve bilo u igri“.

 

Još je pojasnio da će tim dokumentom tražiti da BiH zacrta put prema građanskoj državi.

“Mi ćemo tražiti da BIH zacrta put prema građanskoj državi. Ako su sve države u Evropi građanske, ne može BiH biti različita. Ne kažem da sve stvari moraju biti u jednom danu, to je jedan proces”.

 

Mesić je kazao da Srbija još uvijek nije doživjela katarzu,  te da i danas ima veliki broj onih koji u Srbiji smatraju da nije ispunjen Miloševićev plan, a Hrvatska polovično. Najveći broj Hrvata se borio protiv zajedničkog agresora, ali jedan dio je pošao za Tuđmanovom politikom koja je mislila da se BiH ne može održati.

“Mi smo bili žrtva agresije, ali bilo je i onih koji su vodili pogrešnu politiki i nanijeli štetu Hrvatskoj i hrvatskom narodu”, kazao je Mesić.

Na vrh