BiH

Mešalić – Sramna raspodjela sredstava iz budžeta Federacije – Za TK samo 10.000 KM

Nakon što je ministrica Sanja Vlaisavljević sramno podjelila sredstva iz projekta “Transfer za insitucije nauke i kulture od značaja za BiH” dodijelivši svim insitucijama sa područja Tuzlanskog kantona 10.000 KM, oglasio se zastupnik u Parlamentu Federacije Mahir Mešalić, čiji post prenosimo u cijelosti …
Ministrica Vlaisavljević koja želi da rehabilituje ratne zločince u misiji ponižavanja građana Tuzlanskog kantona u sadejstvu sa SDP, NS i NIP-om.
Moj stav je da Vlada Tuzlanskog kantona treba odbiti ponižavajućih 10.000 KM za kulturu izdvojenih od strane Sanje Vlaisavljević, ministrice za kulturu i sport FBiH u Nikšićevoj vladi. Mi, građani Tuzlanskog kantona ćemo tako sačuvati dostojanstvo i poslati poruku da mi ne prosimo, već tražimo ravnopravan tretman. Naime, dok je recimo, JU “Kulturno-informativni centar” Tomislavgrad dobio 51.000 KM za čitav Tuzlanski kanton je dodijeljeno 10.000 KM za kulturu i to samo za JU Arhiv TK.
S tim u vezi, mislim da institucije vlasti Tuzlanskog kantona, trebaju da prekinu bilo kakvu saradnju do daljnjeg sa resornom ministricom Sanjom Vlaisavljević koja se zalaže za rehabilitaciju ratnih zločinaca poput Darija Kordića i drugih, zbog ponižavanja građana TK. Njenu smjenu koju smo zatražili, stranke tkz “trojke” (SDP, NS i NiP) su odbili podržati. Ovakva pristrasna ministrica, ionako, oktroisane Vlade FBiH ne treba da nam dodjeljuje sredstvau vidu ove mizerije.
Tuzlanski kanton ima resurse i snagu da podrži sve kulturne institucije na području TK koje djeluju i rade već decenijama i koje su naš ponos poput JU Narodne biblioteke, JU Narodno pozorište Tuzla, JU Bosanski kulturni centar, JU Arhiv TK, JU Muzej istočne Bosne, JU Zavod za zaštitu Kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, HKD Napredak, SKPD Prosvjeta te BKZ Preporod kao i sva druga udruženja od kulturnog značaja na našem kantonu.
Dakle, naša poruka Vladi FBiH mora biti jasna, mi nismo neka provincija, mi smo najbolji i najdržavotvorniji dio Bosne i Hercegovine koji želi da bude tretiran ravnopravno – kaže Mahir Mešalić.
Gore od svega ovoga je šutnja i članova i zastupnika iz tri vladajuće stranke sa područja TK na ovu sramotnu podjelu i naših sredstava.
Na vrh