BiH

Memorijalni centar Srebrenica u posjeti Čapljini i Orašlju: Važan iskorak u dijalogu Bošnjaka i Hrvata

Predstavnici Odbora za međureligijski dijalog Memorijalnog centra Srebrenica posjetili su vjerske zajednice i mjesta stradanja na području Orašlja kod Stoca i Čapljine.

 

 

“Ovo je druga posjeta ove vrste Hercegovini, gdje se susrećemo sa predstavnicima katoličke i islamske zajednice, pokrećemo dijalog, te odajemo zajedno počast žrtvama. Izrazili smo zahvalnost Općini Čapljina na donošenju odluke o imenovanju Ulice žrtava genocida u Srebrenici. Veliki je to korak za ovu zajednicu i hvala im”, poručio je Almir Salihović, koordinator Odbora za međureligijski dijalog Memorijalnog centra Srebrenica.

 

 

Nakon što su, prilikom posljednje posjete odali počast hrvatskim žrtvama u Grabovici, ovog puta su obišli Dretelj i Orašlje, mjesta stradanja Bošnjaka Hercegovine. Posjeta je u okviru aktivnosti projekta “Istina, dijalog, budućnost” koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

 

 

“Obilaskom stratišta, zajedno, a na inicijativu Memorijalnog centra,   činimo veliki korak naprijed za našu zemlju. Ovo je važna stvar za dijalog Bošnjaka i Hrvata u Hercegovini, i zahvalni smo i ponosni što su nas obje zajednice prepoznale i što prepoznaju našu iskrenost. Nastavljamo dalje, jer naš mandat jeste suočavanje sa prošlošću i izgradnja dijaloga zasnovanog na činjenicama”, zaključio je Salihović.

Na vrh