Sport

Meho Kodro: Trebamo vratiti kult reprezentacije

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila je novog selektora, a danas su se medijima obratili selektor Meho Kodro, predsjednik NFSBiH Vico Zeljković, kao i direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović.

Zeljković je kazao da je ovo važan dan za bh. fudbal.

“Kao što znamo ostali smo bez selektora i brzo smo morali reagovati. Radili smo cijelo ljeto. Nismo htjeli da se puno igramo imenima, jer to nije korektno. Uspjeli smo okončati posao i IO NFSBiH na prijedlog direktora Misimovića izabrao Kodru kao selektora. Drago mi je što smo postigli dogovor i da nastavljamo kvalifikacije”, rekao je Zeljković.

Istakao je da nema odustajanja od cilja, a to je plasman na Evropsko prvenstvo.

“Neke stvari ne idu po planu, nekad idu, to je tako i u fudbalu. Rezultatski nismo dobro krenuli i došli smo u situaciju u kojoj se nalazimo. Liga nacija je bila dobra, kvalifikacije nisu dobro počele i pokušavamo da izvučemo pouke i ne ponavljamo greške”, rekao je Zeljković.

Novi/stari selektor Kodro kazao je da je vjeruje u svoj kvalitet, te da će napraviti dobar stručni štab.

“Želimo da ekipa igra kvalitetno, imam i povjerenje u naše igrače. Imamo kvaliteta da odemo na Evropsko prvenstvo bez obzira na probleme u kojima se nalazimo. Situacija je takva kakva jeste i mislim da možemo okrenuti priču i to je realno za očekivati.”

Samopouzdanje je poljuljano smatra Kodro.

“Bitno je igračima vratiti poljuljano samopouzdanje i treba vratiti povjerenje javnosti u reprezentaciji i mislim da su to stvari koje trebaju ići paralelno. Trebamo vratiti kult reprezentacije. Bilo je situacija kada je reprezentacija bila poljuljana, ali sada smo u poziciji da očekivanja nisu velika i možda to može biti motiv igračima. Sve se može promijeniti u naredne dvije-tri utakmice.”

Kodro je također naveo da nije još imao kontakt sa igračima i da će to raditi sa stručnim štabom, dok bi na spisku moglo biti i novih imena. Novi selektor je naglasio da ne voli da se poredi sa bivšim selektorima i da je organizacija jako bitna za dobar rezultat.

“Iz prvog perioda na klupi reprezentacije nosim iskustvo. Sada su razgovori bili ozbiljniji i zreliji. Pričali smo o konkretnim stvarima i vidio sam da situacija nije ni blizu kao ranije. Cilj je zajednički. Mislim da mogu biti tu da je pravo vrijeme i vjerujem da možemo sada napraviti dobru stvar. Forma mora biti jednolinijska, bitno je i kako igrači igraju u klubovima. Znam kakvo je stanje u bh. klubovima bilo prije, sada je malo bolje, a mislim da ima igrača u Premijer ligi BiH koji se ozbiljno moraju pratiti. Ko zasluži iz domaćeg prvenstva sigurno će biti pozvan”, završio je Kodro.

Na vrh