BiH

Mehir Mešalić – Dodik je danas suspendovao i smijenio Schmidta. Da li je to privremeno ili trajno ostaje da se vidi?

“Dodik je smijenio Schmidta. Schmidt nema hrabrosti da se suoči sa Dodikom. To je očigledno. Schmidt je postao visoki predstavnik za četiri kantona u kojima većinom žive Bošnjaci. Uređuje vlast u kantonima u kojima on želi. Radi to po željama Čovića.”
“Dodik i Čović biraju vlast u Federaciji, pa i na nivou države. Biraju ‘trojance’ koji igraju igru i za njih ostvaruju ciljeve koji su u interesu drugih centara moći kao što su Beograd, Zagreb i međunarodna zajednica. Nemamo razlog da budemo opušteni. Moramo biti na oprezu. Situacija je poprilično opasna. Schmidt se povlači pred Dodikom i vraća se tamo gdje se osjeća sigurno.
Danas je bio kolegij i najavljena je sjednica za 27. i 28. septembar. Međutim, nema zakona koje su stranke Trojke i HDZ obećavali u izbornoj kampanji. Nema ključnih i važnih zakona za Federaciju. To su zakoni koji su usaglašeni sa svima i koji su pokrenuti od prethodne vlade. Dva mjeseca nismo išli u Parlament jer niko nije zakazao sjednicu. Kada smo je imali, ispunjavale su se samo želje HDZ-a.
Vrlo su efikasni kad dijele javna preduzeća na području Federacije i sve je to u redu, sve što su obećavali su bacili niz vodu. Brine me njihovo slijepo ispunjavanje želja pred međunarodnom zajednicom, Čovićem i Dodikom. Vidi se ko je pravi gazda i koga oni slušaju. Ovo što je Trojka uradila, za par fotelja su izdali sve principe. Ubrzano žure ka otvorenoj izdaji principa građanske države”, mišljenja je Mešalić.
Na vrh