Aktuelno

Medvedev proglasio Milanovića neprijateljem Ukrajine

Dmitrij Medvedev, bivši ruski premijer, a danas dopredsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost, upozorio je da uskoro prijeti odmazda Kijeva hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću zbog njegovih stavova i izjava o Ukrajini i Rusiji.

Medvedev, koji je postao blizak Putinov saradnik, na svom kanalu na Telegramu, često objavljuje kritične objave, a danas se posvetio zapadnim čelnicima koji su skeptični prema Ukrajini, i izdvojio Milanovića, čije je ime dodano na bazu podataka na ukrajinskoj ekstremističkoj stranici “Mirotvorac”.

 

On je na toj web stranici optužen za “humanitarnu agresiju” na Ukrajinu, pomaganje ruske agresije, distribuciju ruske propagande i podržavanje i opravdanje ruske agresije na Ukrajinu.

Objavu Medvedev naslovljena “O novim neprijateljima Ukrajine”  kaže da Ukrajina sve više i više “bez ceremonije sjeda na vrat evropskih sponzora”.

– Amerikanci se i dalje boje. Jasno je da uvijek ima premalo oružja, plaćenika i novca. Pohlepni evropski čelnici ne žele izdvojiti pravu količinu. Sada se evropski lideri dodaju na popise na web stranici Peacemaker. Tamo su dospjeli čelnici poput hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i mađarskog premijera Viktora Orbana. Kao što siročad ne shvaća svoju sreću, oni ne vole Ukrajinu punom snagom. Izvolite, sada ste naši neprijatelji! Patite! – piše Medvedev.

 

– Takvom će brzinom uskoro, upravo u evropskim prijestolnicama, ukrajinski nacisti lično izvršiti represiju protiv nepoželjnih gazda i “odvojiti janjad od jaraca” – nastavlja Medvedev i dodaje:

– Stoga predsjednici i premijeri Francuske, Njemačke, Italije i ostalih – oprez. I vi ste sumnjivi!

Milanovićevo uvrštenje na spisak potvrdio je i zamjenik glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksej Zajcev. Na listi Mirotvorca nalazi se čak 187.000 imena. Među njima nisu samo ratni zločinci i agenti ruske obavještajne službe FSB nego i osnivač Pink Floyda Roger Walters koji je prije tri godine izjavio da Rusija ima više prava na Krim od Ukrajine.

Neki tvrde da je web stranicu Mirotvorac pokrenuo ukrajinski političar i aktivist Georgy Tuka u decembru 2014., ali da danas iza nje stoje ukrajinska tajna služba SBU, i ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Večernji list.


Komentari
Na vrh