Sport

Međunarodni dan djeteta Specijalna olimpijada BIH obilježila inkluzivnm sportskim događajem

Međunarodni dan djeteta obilježen je inkluzivnim sportskim događajem Specijalne olimpijade BiH. Sportska dvorana Mejdan bila je  je  danas domaćin brojnim mališanima, na inkluzivnim sportskim susretima upriličenim u povodu Međunarodnog dana djeteta. U organizaciji Specijalne olimpijade BiH, više stotina mališana, sa i bez poteškoća, zajedno su savladavali vještine u nekoliko sportova, među kojima su nogmet i atletika.

Mališani iz predškolske ustanove “Naše dijete”, iz vrtića Poletarac i Pčelica, njih više od stotinu, učenici osnovnih škola, članovi AK Sloboda Tehnograd, te predstavnici Edukacijsko – rehabilitacijskog centra Eduland zajednički su ukazali na pravo svakog djeteta da se od najranijeg uzrasta bavi sportom i promovisali inkluziju na najbolji mogući način.

“Specijalna olimpijada BiH je jučerašnjom aktivnošću potvrdila svoju misiju da se o inkluziji ne priča, već da se inkluzija živi. Danas, smo još jednom ukazali na važnost ranog uključivanja djece u sportske aktivnosti. Zajedno sa mališanima iz predškolske ustanove Naše dijete proslavili smo Medjunarodni dan djeteta i poslali poruku da smo svi jednaki i da svako dijete ima pravo na igru, druženje i sport”, istakla je Kada Delić Selimović, direktorica Specijalne olimpijade BiH.

I današnji događaj dio je velikog projekta kojeg implementira Specijalna olimpijada BiH u okviru regionalnog projekta norveškog granta ” Inkluzija djece sa smetnjama u razvoju kroz sport”. Tokom ovog višegodišnjeg projekta aktivnostima je bilo obuhvaćeno više hiljada mališana održani su brojni porodični zdravstveni forumi i inkluzivni treninzi za djecu sa i bez poteškoća, najmlađeg uzrasta.  Jučerašnja, proslava Međunarodnog dana djeteta bila je sjajna prilika da se ukaže na značaj ovakvih aktivnosti, kojima je putem projekata Specijalne olimpijade obuhvaćeno više hiljada mališana iz Bosne i Hercegovine.

Već narednu inkluzivnu  aktivnost  Specijalna olimpijada BiH će organizovati u srijedu 22. 11. 2023. u Tuzli gdje će  se organizovati „Prvenstvo Specijalne olimpijade BiH u inkluzivnoj košarci“ u okviru  obilježavanja Evropske sedmice košarke.

Na vrh