Kult(ura)

Međunarodna gostovanja Husinskog rudara Muzeja istočne Bosne u oktobru

JU Muzej istočne Bosne je krajem oktobra imao dva međunarodna nastupa sa performansom „Husinski rudar: Moja prošlost je vaša budućnost” autora Branka Šimića. Prvi nastup je bio na Kosovo Theatre Showcase u organizaciji Quendra Multimedia iz Prištine. Ovom prilikom imali smo mogućnost da se predstavimo publici te brojnim kritičarima.  Upravo zahvaljujući ovom uspješnom nastupu koji je ostavio sve očarane, naredne godine bi performans mogao da dobije dodatne pozive iz drugih država. Cjelokupni događaj u Dodona Teatru u Prištini je organizovala Quendra Multimedia.

Naknadno je performans imao još jedno zanimljivo gostovanje u Muzeju savremene umetnosti u Skoplju gdje smo se predstavili makedonskoj publici na 17. AKTO festivalu u produkciji organizacije „Fakultet za nenastavna pitanja – FRU” uz podršku Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije, Evropske unije – projekat „Ostrva afiniteta”, GETE Instituta – Skoplje, fondacija “Hajnrih Bol”.

Osim zanimljivih efekata i originalnog pristupa pozorišnom performansu te staklenog kipa koji plijeni pažnju, na svim izvedbama publika ja pokazala veliki interes za bosanskohercegovačkom historijom, tj. Husinskoj buni i Tuzli.

Komentare, kritike i izjave možete pogledati na:

https://thetheatretimes.com/husinos-miner-at-dodona-theatre-prishtina-kosovo/

„Scena bez glumaca sa pozadinskom elektronskom muzikom pop hitova iz 1980-ih je možda i dekonstrukcija Piter Brukove ideje o praznom prostoru i moći umjetnosti. Trepereća staklena skulptura rudara postaje vozilo za projekcije i refleksije publike.”

Verity Healey, The Theatre Times

 

http://www.kosovotheatrereviews.org/home/husinos-miner-theatre-dodona

“Performans je svakako dao posebnu notu na Kosovo Theatre Showcase, godišnjoj kulturnoj manifestaciji, koja okuplja pozorišne producente, pisce i kritičare iz cijelog svijeta. Između predstava i tribina koje su se održavale tokom cijele sedmice Husinski rudar se isticao.”

– Bora Shpuza, Kosovo Theatre Reviews

https://www.koha.net/kulture/350043/minatori-i-para-nje-shekulli-i-zhvendosur-ne-kohe-therret-per-rebelim/?fbclid=IwAR1ijp5d5sFkdgjx0VHrk_5Ya5YrC8hBBUdgMW4CaNG4Rkl7WADWqAL4f50

„Mnogo mi se dopao, jer uzima nešto iz prošlosti i stavljajući to u sadašnjost tjera nas da razmišljamo o tome i mogućnosti kako da to promijenimo kroz maštu pozorišta. Dolazim iz Italije i živim u gradu Ravenna, gradu mozaika. Ova skulptura je svojevrsni mozaik i zaista sam uživala u njoj.”

– Agata Tomšić, glumica i dramaturg (Italija)

 „To je bila jedna od najzanimljivijih predstava koje sam do sada gledao, iz razloga što se ovakve predstave savremene žanrovske umjetnosti obično ne prikazuju u pozorištima Kosova. Audiovizuelni elementi instilacije su mi bili jako impresivni.”

– Lundrim Sadiku , autor (Kosovo)

 

https://frontline.mk/2022/11/05/branko-shimi-umetnik-slobodata-na-mnozinstvoto-e-bide-uslovena-od-slobodata-na-malcinstvoto-toa-e-sushtinska-borba-vo-21-vek/

-Branko Šimić za makedonske medije

Na vrh