BiH

Maske su pale – Bojana Krišto kandidat HDZ-a za Predsjedništvo BiH – Bosna i Hercegovina je “državna zajednica”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas prisustvuje u Jajcu na obilježavanja 27. godišnjice oslobođenja tog grada. Prisutnima se obratio govorivši o oslobađanju Jajca, Dejtonu, Hrvatima u BiH, te Izbornom zakonu.

“Mi i vi moramo sve vrijeme zdravim argumentima tumačiti i objašnjavati zašto je ova cijela hrvatska priča epopeja sa elementima tragedije poštena i ispravna i zašto smo na pravoj strani povijesti. Ta zahvalnost je nešto što ne vidimo i to je ono što smeta i boli i iritira, i to je ono na čemu ćemo ustrajati, u dokazivanju da smo napravili pravu stvar”, istaknuo je hrvatski predsjednik.

 

Kazao je i da je njegovo poštovanje prema BiH ljudski i politički cilj već barem 20 godina.

“BiH, blokadu Sarajeva, i druge velike stvari u ratu 1995. godine nisu postigli ni američki, ni britanski, ni francuski bombarderi, nego čizme na terenu i krv hrvatskih vojnika. To moramo stalno ponavljati, kada za vas Hrvatice i Hrvate BiH tražimo običnu milostinju, i toga me je stid. Tražimo toliko malo da me je stid to ponavljati”, rekao je Milanović.

Naveo je i da Hrvati u BiH nisu manjina, ali se svode na manjinu, te to uporedio sa manjinama u Hrvatskoj.

“Manjine u Hrvatskoj imaju svog predstavnika u Saboru. Cinizam rastužuje, ako svi govore o ukidanju Dejtonskog sporazuma, ja kao predstavnik Hrvatske mogu reći da to Hrvatska neće nikada podržati, nego će se boriti protiv toga. BiH bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba, nema. To nekima nije jasno”, kazao je dodavši: “Ovdje se mi još malo nešto pitamo. Živjeli Hrvati BiH”.

Kandidatkinja stranaka HNS-a BiH za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto je u Jajcu BiH nazvala “državnom zajednicom” te poručila da to nije država za koju su se borili “hrvatski borci”.

Krišto se obratila povodom godišnjice oslobođenja Jajca u posljednjem ratu tokom vojno-policijske operacije “Maestral”. Izjavila je da je to dan kada se na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića zavijorila zastava hrvatskog naroda.

“To je trenutak slobode hrvatskog naroda koji je obilježen odlučnošću hrvatskog borca. Žrtva koja je utkana u slobodu ovog grada, Bosne i Hercegovine, njenih građana. Mnoge zastave, koje se danas vijore, simboliziraju pobjedu nad svima koji su stradali. Mislili su da će snagom i silom okupirati ovaj prostor i ognjišta. Nisu računali na hrabrost hrvatskog borca. Nisu računali na ljubav prema rodu i domovini”, naglasila je Krišto.

Prema njenim riječima, za nadati se da će oduprijeti svim izazovima koji su pred hrvatskim narodom. Za nju se nameće pitanje da li je danas Bosna i Hercegovina zemlja za koju su se borili hrvatski borci.

“Da li je to pravna i demokratska država? Znamo odgovore”, dodaje.

Potom je Bosnu i Hercegovinu nazvala onako kako je i naziva član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) “državnom zajednicom”, a što ona nije. Pozvala je na izmjene Izbornog zakona, kojima će se omogućiti da isključivo Hrvati biraju svoje političke predstavnike.

“Živimo u Bosni i Hercegovini kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda. Imamo nepravednu ustrojenu državu. Bosna i Hercegovina je i naša domovina, hrvatskog naroda. Samo takva može imati opstojnost, sigurnost, kako unutar svog teritorija, tako i u Evropskoj uniji. Izborni zakon se mora promijeniti u skladu s odlukom Ustavnog suda o legitimnom političkom predstavljanju”, zaključila je Krišto i pozvala na “zajedništvo”.

Komentari
Na vrh