Vijesti

“Marš sjećanja 92” kao trajna opomena i sjećanje na sve šehide Gornje Tuzle

U znak sjećanja na 19. juni 1992. godine, kada se vodila jedna od najvećih bitaka za slobodu Gornje Tuzle, Tuzle ali i cijele BiH, za čast i dostojanstvo koje danas imamo kada je u jednom danu živote  dalo šest Gornjotuzlaka, te u znak sjećanaja na sve šehide i poginule borce Gornje Tuzle i ove godine upriličen je tradicionalni “Marš sjećanja”. Linija kretanja “Marša sjećanja” je nekadašnjim ratnim stazama gornjotuzlanskih boraca.

Marš je počeo okupljanjem na šehidskoj česmi gdje je položeno cvijeće na spomen obilježju da bi kolona svoj put dužine oko osam kilometara nastavila linijama nekadašnje odbrane Gornje Tuzle; Novo Naselje, Hafizovo Brdo, Lipik, Hrastik.

 

DSC_0006_800x534

– Svake godine koračamo stazama velikih gornjotuzlanskih gazija i šehida, obilazimo mjesta velikih bitaka i pričamo šta se to dešavalo 19. juna 1992. godine, mi koji smo bili sudionici tih bitaka, ne zbog sebe već zbog budućih generacija koje ovdje rastu i stasaju i koje treba da znaju ko su ljudi koji su dali svoje živote da bi mi svi danas bili slobodni, jer da nije bilo takvih heroja kakve je imala Gornja Tuzla ko zna šta bi danas bilo i u kojoj bi državi i pod čijom čizmom živjeli- kazao nam je Almir Terzić jedan od komandira čete u Gornjoj Tuzli i aktivista na Maršu sjećanja 92.

Kako je u to vrijeme na brdu Hrastik viđena jedna od presudnih bitaka za Gornju Tuzlu, Tuzlu i cijelu BiH na tom lokalitetu održan je i kraći čas histoorije a za sve učesnike obezbijeđen je i ručak i osvježenje..

Mladi su sa “Marša sjećanja 92” Gornja Tuzla, poslali poruku da  nisu zaboravili na one koji su prolijevali svoju krv i dali svoje živote za Gornju Tuzlu i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Podsjećanja radi Gornja Tuzla je za odbranu Bosne i Hercegovine dala 43 šehida i poginula borca, preko 60 je ratnih vojnih invalida i blizu 100 civilnih žrtava rata. 19. jun se od 1992. godine, obilježava i zvanično kao Dan Mjesne zajednice Gornja Tuzla,

 


Komentari

Na vrh