Komentari

MARKOVINA O AMIRU GROSSU KABIRIJU: “On ima agendu otkako je došao u Mostar, sa finansiranjem Zrinjskog i sa svojim predstavljanjem sebe kao velikog Mecene, bliskošću s HDZ-om…”

Historičar i publicista Dragan Markovina danas je za N1 prokomentarisao navode o Amiru Grossu Kabiriju i njegovim navodnim porukama o tome ko može predstavljati Jevrejsku zajednicu u BiH.

“Realno govoreći, tu podršku Izraelu doista potencira Kabiri. On ima agendu otkako je došao u Mostar, sa finansiranjem Zrinjskog i sa svojim predstavljanjem sebe kao velikog Mecene, sa bliskošću sa HDZ-om, sa izraelskim zastavama. On je preuzeo Jevrejsku opštinu u Mostaru, vjerujem Novaliću da mu je Kabiri rekao da Finci ne može predstavljati Jevrejsku zajednicu nego on. Ta vrsta besramnosti. U BiH postoji autohtona Jevrejska zajednica, koja je preživjela Holokaust, koji su se vratili u BiH i sada neko dolazi i ima obraza reći koga bi trebali predstavljati?“, kazao je Markovina.

“Kordić je dao razumnu izjavu, ali opet se demaskiralo i vidjelo ko do koje tačke može. Ja se bojim zapravo da to ako se ovo nastavi, a nastavit će se, zaista ne preraste u nove međunacionalne tenzije u Mostaru”, dodaje on i poručuje:

“Kabiri sa svojim statusima i svime što govori itekako može izazvati tenzije i to radi sve vrijeme. Mostar je najzapaljivija sredina po tom pitanju i nadam se da neće doći do eskalacije“.

Kada je riječ o glasanju Hrvatske o Rezoluciji UN-a o humanitarnom primirju u Gazi, kazao je:

“Postoje dvije stvari, jedna stvar je da je činjenica da je Tuđman prvi relativizirao stvari. Sjećam se da je izjavio u jednoj zgodi da je sretan što mu supruga nije Židovka ili Srpkinja. Mislim da bi Hrvatska trebala imati kompleks prema Židovima i devedesetih i njihovom stradanju. S druge strane, kakav god Milanović bio, upravu je kada kaže da nema kompleks i da je iz partizanske obitelji. Ali Hrvatska nije raščistila odnos prema NDH i postoji bliskost Hrvatske i Izraelske desnice, mislim da je kombinacija ta dva razloga utjecala na ovakvo glasanje i to nije bilo lijepo ni pametno“.

 

foto- Wikipedia

Na vrh