Sport

Marijan Bloudek novi šef stručnog štaba Slobode

Šezdesetosmogodišnji nogometni trener Marijan Bloudek, novi je šef stručnog štaba tuzlanske Slobode, čime su potvrđeni medijski napisi o tome ko će na “kormilu“ Tuzlaka naslijediti Milana Lazarevića.

Na današnjoj konferenciji za novinare Bloudek je rekao da je ugovor sa Slobodom potpisao do kraja nove godine, da još nije odredio pomoćnike, a najvjerovatnije će to biti Emir Spahić i Edin Ribić, dok je Gradimir Crnogorac na školovanju za trenersku profi licencu.

Rođeni Kakanjac, bivši igrač Čelika, te po završetku igračke karijere trener brojnih slovnačkih i hrvatskih klubova, a u BiH Žepča, Čelika, Zrinjskog i Širokog Brijega, posljednjih godina živi i radi u Sloveniji. Godinama je vodio nogometnu školu Maribora.

Potpredsjednik UO Slobode Eduard Brandalik rekao je da se uprava, nakon analize 4-5 kandidata za poziciju glavnog trenera, s razlogom opredijelila za Bloudeka. Predočili su mu trenutno stanje u klubu i ekipi, prihvatili su njegov plan rada i uslove.

– Našli smo zajednički jezik i dogovorili smo saradnju. Danas su nam prebačena odobrena sredstva iz budžeta Grada Tuzla i počet ćemo isplaćivati dugove igračima. Nekima će biti izmirene obaveze za juni, drugima za juli, a ostalima za august i septembar – rekao je Brandalik.

Bloudek je Slobodu gledao u Bijeljini protiv Radnika, sutra će imati prvi trening, a reprezentativnu pauzu iskoristit će za što bolje upoznavanje ekipe i uigravanje.

Potomak konstruktora skakaonice Planica Stanka Bloudeka, ima zadatak da osigura “dug let“ ekipi Slobode koja već četiri kola nije ostvarila pobjedu i primakla se ekipama s dna premijerligaške tablice.

– Osnovni ciljevi su što prije prihvatiti filozofiju rada u FK Sloboda. Pratio sam ekipu u Bijeljini, pogledao sam i neke snimke ranijih utakmica i mogu reći da imamo optimističan tim. Prostora za rad i napredak ima i učinit ću sve da što prije krenemo uzlaznom putanjom. Problemi Slobode su slični problemima svih klubova u BiH. Svako se bori na svoj način, a ja u tome imam velikog iskustva – kazao je novi šef struke Slobode.

Bloudekov prvi nastup u ulozi šefa stručnog štaba bit će revijalna utakmica s Dinamom 11. oktobra, koja se igra u povodu 100-godišnjice RSD Sloboda.

Na vrh