Tuzla

Manifestacija Dani Tuzlanskih jedinica 1992-1995 godina: Obilazak svih spomen obilježja Tuzlanskih jedinica

U sklopu manifestacije „Dani Tuzlanskih jedinica 1992.-1995. godina“ predstavnici boračkih organizacija Grada Tuzle su zajedno sa svojim komandantima obišli spomen obilježja svih tuzlanskih jedinica 1992-1995. godina. Položeni su vijenci i cvijeće na spomen obilježja te i ovom prilikom odata počast i poštovanje svim braniocima Tuzle i Bosne i Hercegovine.

Borci tuzlanskih jedinica sa svojim komandantima obišli su spomenik, Prve tuzlanske brigade na Paša Bunaru, Druge tuzlanske brigade u krugu bivšeg Rudnika Lipnica , zatim Treće tuzlanske brigade spomenik bivše fabrike TTU Energetik u Mramoru, kao i spomenik Inženjerijskoj brigadi u parku „Cipelići“, te spomenik pripadnicima MUP-a, ispred zgrade MUP-a Tuzlanskog kantona.

Na svim spomen obilježjima još jednom je iskazana potreba njegovanja kulture sjećanja na sve naše hrabre kćeri i sinove, te na herojski put tuzlanskih jedinica koje su branile Bosnu i Hercegovinu na cijelom njenom teritoriju, kojom prilikom je više od 50% poginulih Tuzlaka dalo svoje živote van odgovornosti zone 2. Korpusa Armije RBiH, što dovoljno ilustruje opredijeljenost boraca Tuzle za jedinstvenu, nedjeljivu i cjelovitu Bonu i Hercegovinu.

Ostaje nada da će gradske vlasti udovoljiti zahtjevima Koordinaciji boračkih organizacija grada Tuzle, te već za sljedeću godišnjicu realizovati idejno rješenje spomenika svim tuzlanskim jedinicama koje je danas predstavljeno u obliku velikog banera na spomen kompleksu Slana Banja.

Na vrh