Majstor Mijo zna sve tajne najbolje janjetine: ‘Važno je nasoliti janje tuzlanskom soli’

22.04.2021. 


Približava se o1.maj, tradicionalno vrijeme za “okretanje janjadi” … istražujući kako pripremiti najbolju janjetinu sa ražnja, pronađosmo i o ovaj članak koji su uredile naše kolege sa portala 24sata.hr o “najboljoj janjetini u Zagrebu”. Pošto sadrži sve ono o čemu smo mi željeli da pišemo, prenosimo dio a cijeli članak možete pronaći na 24sata.hr, a zanimljivo da njihov majstor Mijo vjeruje samo ako je so iz Soleane Tuzla. A vi ako za praznike želite da u svom aranžanu i angažmanu pripremite ražanj onda pročitajte ovaj članak jer ima jako puno korisnih savjeta, a najbolje janjetina (i to po akcijskim cijenama) vas očekuje u EUROMASTER marketima u Tuzli, a rezervacije su već počele …

 

Vrijeme je mlade janjetine. Na preporuku znalaca odlučili smo kušati onu pravu dalmatinsku, i to u itekako poznatom restoranu NK Hrašće, koji se nalazi na samom rubu grada. U njemu, načuli smo, služe “najbolju janjetinu u Zagrebu i šire” pa nam ni najmanje nije bilo teško potegnuti do tamo.

– Ma tu se jede 99,9 posto janjetina. Služimo mi i druga jela, ali uglavnom nam dolaze na janjetinu – govori nam Blago Bagarić, vlasnik restorana već nekih dvadesetak godina. Terasa na kojoj smo se smjestili kao da nas je vratila u neka prošla, bolja vremena. I u ostatku ambijenta nema ničeg glamuroznog. Dok sjedamo na bijele plastične restoranske stolice još iz osamdesetih, jednostavno shvaćamo da je na ovome mjestu – sadržaj bitniji od forme. I upravo zbog toga se gosti iznova vraćaju.

– Janjetina se ne reže, jede se rukama – upozorava nas Blago, a onda prepušta jedinstvenom doživljaju.

Slatko i meko meso topi se u ustima, a savršeno pečeni krumpir i grah salata s bučinim uljem upotpunjavaju zalogaj. Domaći je i kruh kojeg su to jutro umijesile vrijedne ruke kuharica u restoranu s tridesetogodišnjom tradicijom. Ovdje se na ražnju po narudžbi okreću i odojci, patke te guske.

Zanimalo nas je u čemu je tajna tako slasne janjetine i odlične reputacije koja prati restoran, no Blago samo pokaže rukom prema vanjskom dijelu.

– Ma, Mijo će vam sve reći… – dodaje.

Mijo Kljajić je majstor od ražnja, koji svoj posao radi već punih trideset godina. Pečenjara je samo njegov kutak u kojem nema pomagača, tek tu i tamo netko mu pomogne nacijepati drva, ali ne uvijek. Svaki dan na posao putuje čak sat i pol iz Čazme, sedamdeset kilometara, a njegova Škoda prešla je gotovo milijun kilometara. Sve to ne pada mu teško. Posao je počeo raditi iz zabave, no ubrzo se u njemu potpuno pronašao.

Mijo uz peć provodi i desetak sati dnevno.

– Nekad okrenemo šest, nekad deset dnevno, ovisno koliko društva dođe – kaže stežući običnom špagom donje nogice na rostfraj kolac. U društvu najbolje prija. Svi koji se kod njih žele najesti, naruče se na vrijeme, smije se.

Jedan janjac je za pet do šest ljudi, jer netko pojede 35, a netko 70 deka. Ženski su janjci, kaže, bolji od muških jer su slađi. Teže od 5,5 kilograma do sedam ili osam, što znači od 10 do 11 kilograma žive vage. Najvažnije ga je dobro pregledati, nasoliti tuzlanskom soli i janjac je spreman za ražanj.

Pročitajte ostatak na 24sata.hr

 

 

 

 BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!