Aktuelno

Majka i beba spašeni ispod ruševina 29 sati nakon zemljotresa u Turskoj

Hatay – Tridesetogodišnja Hulya Yilmaz i njena šestomjesečna beba Ayse spašene su ispod ruševina zgrade u Hatayu čak 29 sati nakon zemljotresa koji su jučer pogodili južne dijelove Turkiye, javlja Anadolija.

Brojne spasilačke ekipe nastavljaju akcije potrage i spašavanja kako bi uspjeli spasiti ljude koji su ostali zaglavljeni ispod ruševina nakon razornih zemljotresa na jugu Turkiye.

Pripadnici spasilačkih ekipa koji su uklanjali ruševine zgrade u okrugu Antakya u jednom momentu su čuli glasove ispod ruševina.

Potom su uspjeli doći do tog mjesta i spasili su 30-godišnju majku i šestomjesečnu bebu, čak 29 sati nakon zemljotresa.

Majka i beba su prebačeni u bolnicu kako bi im bila ukazana pomoć.

 

 

– Broj poginulih –

Potpredsjednik Turkiye Fuat Oktay objavio je da je broj poginulih u zemljotresima u Turkiye povećan na 3.419, a povrijeđenih na 20.534.

Uprava za vanredne situacije (AFAD) saopštila je da je u zemljotresima srušeno 5.775 zgrada, a broj prijavljenih, ali još neprovjerenih urušavanja iznosi 11.302.

U područjima pogođenim razornim zemljotresima trenutno je angažovano više od 24.000 spasilaca, medicinskog i drugog osoblja.

U akcijama spašavanja dosad je zbrinuto 338.000 osoba u studentske centre i druge objekte, a ispod ruševina spašeno je više od 8.000 građana.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

Na vrh