Aktuelno

Mahmutbegović: Prestanite nanositi bol žrtvama Tuzle i Bosne i Hercegovine

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović najoštrije osuđuje postupke Ministarstva odbrane Srbije i Vojske Srbije koji su u svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu organizirali promociju knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ autora Ilije Brankovića.

Riječ je o djelu koje negira istinu o jednom od najstrašnijih zločina počinjenih tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, kada je 25. maja 1995. godine na Kapiji ubijena tuzlanska mladost.

Mahmutbegović podsjeća da je na Tuzlanskoj kapiji ubijena 71 osoba, dok je više od 200 osoba ranjeno, a među ubijenima je bio i Sandro Kalesić, koji je imao tek dvije i pol godine.

– Država koja može da negira zločine poput ubistva malog Sandra Kalesića, mora preispitati svoje vrijednosti i stavove – ističe Mahmutbegović.

Tim prije, dodaje, država Srbija od negiranja genocida u Srebrenici, do masovnih zločina poput onog u Tuzli sistemski primjenjuje negiranje zločina kao čin posljednjeg stadija agresije prema državi BiH, te na svojoj teritoriji pruža utočište presuđenim ratnim zločincima, kao što je slučaj sa generalom Novakom Đukićem, koji je proglašen krivim i osuđen za užasni zločin na Kapiji.

Mahmutbegović naglašava kako se na taj način dodatno iskazuje krajnje agresivan stav institucija države Srbije prema Bosni i Hercegovini i njezinim narodima i građanima, što je potvrđeno u mnogo navrata do sada.

– Države bivše Jugoslavije ne mogu doći do mira i prosperiteta bez suočavanja s prošlošću! Zato pozivamo institucije države Srbije da dođu do svojih demokratskih tradicija i vrijednosti, a međunarodnu zajednicu da insisitra na ovim civilizacijskim vrijednostima na putu države Srbije ka Evropskoj uniji – ističe se u reakciji potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice FBiH.

Na vrh