BiH

Mahir Mešalić: Velikodržavni projekti i dalje stanuju u Beogradu i Zagrebu

Crni dani došli su u Bosnu i Hercegovinu 2. oktobra kad je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo odluke koje su uvele aparthejd u FBiH, pa i u BiH, izjavio je gostujući u emisiji Rezime Federalne televizije zastupnik u Parlamentu FBiH Mahir Mešalić (DF).

– Mi smatramo da ćemo vrlo teško izaći iz toga bez ili povlačenja Schmidtovih odluka ili da neki drugi visoki predstavnik dođe ili da se nešto spektakularno desi.

Neustavna Vlada FBiH

Iako međunarodna zajednica propagira da želi da se riješi etnonacionalnih stranaka, jasno je da su sve etnonacionalne stranke u BiH i njihove agende dodatno ojačane ovim potezom Schmidta.

Mi znamo šta to znači dugoročno, to će se tek pokazati na idućim izborima. Onda suspenzija Ustava, kakvu smo vidjeli da bi se formirala Vlada FBiH – to ne postoji nigdje u svijetu.

Bez ikakve namjere da ulazim u prebrojavanje krvnih zrnaca, jasno je i da Igor Stojanović nije bio za dio ove aktuelne Vlade dok ga nisu nazvali Dragan Čović i Lidija Bradara.

Oni su imali suvereno pravo i integritet da odlučuju u procesu. Međutim, Refiku Lendi je Schmidt oduzeo taj integritet iz prostog razloga da bi se formirala ova nametnuta, pa mogu reći i neustavna Vlada FBiH – rekao je Mešalić.

Ocjenjuje da su na taj način oduzeta prava Bošnjacima, ali i Hrvatima koji žive većinski sa Bošnjacima.

– Ne može se desiti da 15 puta glas iz Širokog Brijega vrijedi više od Hrvata iz Tuzle, Sarajeva, Zenice, Travnika itd. To je van pameti u 21. vijeku. Zbog svega kroz šta smo prošli zaslužujemo u najmanju ruku da budemo ravnopravni – mišljenja je Mešalić.

 

 

Ističe da su najviše diskriminisani građani koji najviše vole ovu zemlju.

– Smatram da gledanje u kategoriji naroda nije dobro za BiH. Moramo imati politiku i jasno se odrediti prema svim nasrtajima na BiH kojima smo svjedoci.

Od 1992. nažalost to nije stalo. Velikodržavni projekti nažalost još uvijek stanuju u Beogradu i Zagrebu. Ne trebamo se zanositi šarenim lažama, treba da vjerujemo u sebe – poručio je.

 

 

Ostali smo usamljeni

Dodaje da su kapaciteti DF-a onoliki koliko im je narod dao povjerenje.

– Nažalost, ostali smo nekako usamljeni na tom putu građanske opcije u BiH, ali to nam ne daje za pravo da odustanemo – jasan je Mešalić.

Upitan šta najviše zamjera strankama “trojke”, rekao je: “Mi i NiP smo dva različita svijeta”.

– NiP je još od neumskih razgovora uradio sve da bude onako kako Čović želi. Mi se s tim nikad nećemo pomiriti. Moraju se iznijeti jasni uslovi HDZ-u i SNSD-u. Ne udružuju se oni džaba. Oni se udružuju nauštrb BiH – smatra Mešalić.

 

 

Potcrtava da će HDZ vječno da bira “koje muslimane će birati za partnere i u kojim uslovima”.

– Šta će im treći entitet kad su cijelu Federaciju dobili pod kontrolu. SNSD i HDZ će se zajedničkim snagama uvijek pitati i uvijek upravljati većinom građana BiH – ocjenjuje Mešalić.

Napominje da Elmedin Konaković i Vlada Federacije imaju agendu da ugase TE Tuzla i sve rudnike na području FBiH jer se od njih traži da prelazimo na vid energije koji dolazi iz Rusije.

– To će pritiskati SNSD i tu se građani BiH baš neće dobro provesti, pogotovo FBiH, odnosno TK. Mi smo apsolutno i za istočnu i za južnu interkonekciju, ali se mora to sprovesti kroz državni zakon o gasu koji ne žele SNSD i HDZ jer nas ne smatraju državom, nego teritorijom.

I tu ja zamjeram ponašanje “trojke”. Bave se trivijalnim stvarima. SNSD i HDZ se pristaju na kompromise, nego samo na popuštanja. To im ne smijemo dozvoliti – dodao je Mešalić.

Poručuje da se Predstavnički dom Parlamenta Federacije nije sastao mjesec dana.

– Mi smo podnijeli zahtjev za smjenu Sanje Vlaisavljević i insistirat ćemo na tome – zaključio je Mešalić.

Na vrh