BiH

Mahir Mešalić: Razbijanje Osmorke patriotski čin, spram HDZ-a smo građani drugog reda

Mahir Mešalić, poslanik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kazao je za N1 da je nebitno hoće li njegova stranka biti u vlasti na nivou entiteta, ali da je bitno da imamo “trajno rješenja” za izbor Vlade FBiH koje će se moći “implementirati i na naredne izbore”. On je poručio kako je “razbijanje ‘Osmorke’ patriotski čin” za njega i da je visoki prestavnik Christian Schmidt, intervencijom u izbornoj noći, doveo u situaciju da smo “spram HDZ-a svi građani drugog reda”.

 

Danas još jedan sastanak rukovodstva Federacije BiH bez ikakvog pomaka iako Refik Lendo iz SDA najavljuje rješenje. Postoji li rješenje iz rukava?

Rješenje osim onog koje smo mi ponudili u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ne postoji ili postoji da SDP, SDA i HDZ prestanu maltretirati građane i da formiraju vlast.

 

 

Mnoge stranke su za vaše rješenje kazali da je nerelano?

Adnan Delić je jučer na N1 kazao da je NiP podržao inicijativu DF-a za promjenu Ustava, ali su glasli protiv. Nije da ne valja lagati tokom ramazana ili uskršnjih praznika nego ne valja lagati nikada. Pred njima je bila inicijativa da se uvrsti ova tačka na dnevni red i oni su odbili na mig HDZ-a jer bi sa ovim rješenjam imali prijevremene izbore. Očigledno bi u tom slučaju pojedine stranke “Osmorke” bile pomnožene sa nulom. Ovo što rade i isporučuju na državnom nivou Dodiku i šta rade u Federaciji sigurno ne nailaze na pozitivan odjek među građanima.

 

 

Čini se da su neki od zaključaka usvojenih u četvrtak u Predstavničkom domu međusobno suprotstavljeni. Koja je funkcija ovih zaključaka?

Ja sam prvi ustao na Parlamentu FBiH i rekao da usvajaju kontradiktorne zaključke. SDP je glasao za prijedlog HDZ-a da interveniše Schmidt, a glasali su i za deklaraciju koja je protiv intervencije. U “Osmorci” je, što bi rekao Irfan Čengić (SDP BiH), vrlo zamagljena i konfuzna situacija. Da Bog da da znaju šta rade.

 

 

Pokušavate li i na ovaj način razbiti “Osmorku”?

Razbijanje “Osmorke” je patriotski čin po meni. S druge strane moram reći da se oni pozivaju na blokadu Lende, a vidjeli smo da je Igor Stojanović (SDP BiH) prvi blokirao jer mu se nisu svidjeli ministri. Dragan Čović (HDZ BiH) je odmah rekao da je siguran da će Stojanović potpisati to u ponedjeljak i gle čuda – on je tako i uradio. Schmidt nas je doveo u situaciju da smo spram HDZ-a svi građani drugog reda.

 

 

 

Šta ukoliko “Osmorka” ipak popusti pred zahtjevima SDA i prihvati Vladu Federacije u kojoj bi participirala i ova stranka? Gdje bi tada bio DF?

To je nebitno. Bitno je da imamo stalno rješenja koje bi se moglo implementirati i na naredne izbore. Pozdravili smo odluku Stojanovića da blokira imena za ministre koje je predložila Lidija Bradara (HDZ BiH). Znate stavove Sanje Vlaisavljević (jedno do predloženih imena za ministricu) po pitanju Sarajeva koje je multietnična sredina. Po meni je sporan i Nermin Nikšić (SDP BiH) jer smo na djelu vidjeli njegov mandat.

 

 

Da li je za vas sporan Fadil Novalić?

Sporna je čitava Vlada FBiH u kojoj ne postoje tri ministra, ali ne želimo Vladu na mišiće, uz pomoć Schmidta koji pogoduje HDZ-u i etničkom konceptu.

 

Na vrh