Tuzlanski kanton

Mahir Mešalić – Porodiljske naknade od 1.000 KM su usvojene a evo ko i na koji način ih može dobiti

PORODILJSKE NAKNADE KAO ISTORIJSKI KORAK PRONATATALITETNE POLITIKE, ISPUNJENO I ČETVRTO OBEĆANJE DEMOKRATSKE FRONTE TK
Nakon višemjesečne borbe Kluba Demokratske fronte i mene kao predlagača za prava majki porodilja, sa zadovoljstvom mogu istaći da smo postigli dogovor sa Vladom Tuzlanskog kantona u vezi porodiljskih naknada, a koji će biti izglasan sutra 30.04. 2022 godine, na sjednici Skupštine TK.
Da građanima i majkama porodiljama pojednostavimo, počevši od 1. aprila 2022. godine, Vlada TK će obezbjediti za svaki nezaposlenu majku porodilju hiljadu konvertibilnih maraka mjesečno (1000 KM). Za sve zaposlene majke porodilje koje imaju platu manju od 1000 KM, Vlada TK će uplatiti razliku do 1000 KM tako da će svaka majka porodilja, de facto, imati zagarantovana primanja od 1000 KM mjesečno, godinu dana od dana poroda, odnosno rođenja djeteta.
Poštovane majke, porodilje Tuzlanskog kantona, zbog mnogobrojnih upita majki koje već imaju male bebe ili su se porodile prije 1. aprila 2022. godine, iako vas ne možemo uvesti u pravo retroaktivno, sa zadovoljstvom ističem da će sve nezaposlene majke porodilje koje su se porodile u periodu od 1. aprila 2021. godine do 1. aprila 2022. godine, dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 1000 KM, a da će one majke koje su bile zaposlene dobiti jednokratnu razliku do 1000 KM, ukoliko su imale platu manju od 1000 KM.
Moram napomenuti i da je iznos od 1000 KM, oporeziv po zakonu o porezima FBiH, po kojem samo jednokratne pomoći nisu oporezive u iznosu od 21%.
Kako bi se izbjegle zloupotrebe, uslov za sticanje navedenog prava će biti da su majke porodilje u posljednje tri godine imale prebivalište na području Tuzlanskog kantona ili da su stupanjem u bračnu zajednicu stekle prebivalište na području Tuzlanskog kantona.
Moram napomenuti da će ukupna izdvojena sredstva za majke porodilje biti cca. 26 miliona KM na godišnjem nivou sa porezima, što je istorijski korak ka boljoj pronatalitetnoj politici. Zahvaljujem se Vladi TK na saradnju, ministru i ministarstvu za rad i socijalnu politiku na ogromnom trudu i iskrenoj želji da se izdvoje dosad nezamisliva sredstva za inicijativu Kluba Demokratske fronte u Skupštini TK. Zahvaljujem se i svim medijima koji su nam dali podršku u vezi ostvarivanja ove plemenite inicijative.
Svi radnici u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju su sljedeći sa obećanim povećanjem plate u iznosu od 9,50%!
Idemo dalje, borimo se do kraja za sve kategorije stanovništva!
S poštovanjem,
Mahir Mešalić – predsjednik Kluba Demokratske fronte u Skupštini TK

Komentari

Na vrh