BiH

Mahir Mešalić otkriva detalje sa burne sjednice Parlamenta FBiH – Rekao sam Damiru Mašiću –„Sram te bilo, a on je…“

Šef kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Mahir Mešalić, otkrio je za „Slobodnu Bosnu“ dramatične detalje sjednice na kojoj su donesene važne odluke.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH potvrdio je da su Elzina Pirić (Pokret demokratske akcije) i Petar Galić (Hrvatski nacionalni pomak) imenovani za nove članove Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, dok su smijenjene Dajana Čolić (Demokratska fronta) i Edina Gabela (Stranka za BiH).

– Sada je Komisija kompletirana te je omogućeno da se krene u imenovanja 16 pozicija. Između ostalog, to su imenovanja Upravnog odbora Federalne radiotelevizije i Nezavisnog odbora za izbor i praćenje rada direktora Federalne uprave policije – istakla je zastupnica Elzina Pirić.

Naglašava da će se u narednom periodu vršiti i imenovanja glavnog revizora FBiH i svih ostalih funkcija koje nisu mijenjane osam godina.

Komisija za izbor i imenovanja prema Ustavu i Poslovniku ima nadležnost da inicira pokretanje ukupno 19 imenovanja na bitnu poziciju unutar Federacije BiH, a jedna je i pozicija sudije Ustavnog suda BiH koji se bira iz Parlamenta FBiH.

Opozicija tvrdi da je ovim izmjenama u sastavu Komisije otvoren put imenovanju Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

Petar Galić (HNP) rekao da svaki zastupnik u skladu sa Poslovnikom može biti imenovan u određenu komisiju pa i u Komisiju za izbor i imenovanje.

– Nadam se da uskoro idu dugo očekivana imenovanja kao što je izbor suca Ustavnog suda i Neovisnog odbora za izbor policijskog komesara – poručio je Galić.

Također u Komisiji za izbor i imenovanje će Damira Mašića iz SDP-a zamijeniti njegov stranački kolega Senad Subašić.

Sa ovom tačkom dnevnog reda završen je nastavak 10. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Šef kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić otkrio je za „Slobodnu Bosnu“ detalje dramatične sjednice na kojoj je ostavku dao šef Kluba SDP-a BiH toga Doma Damir Mašić.

-Rekao sam Damiru Mašiću – „Sram te bilo, vi neki ljevičari, vi ste obične interešdžije, mijenjate DF sa HDZ-om“.

Mešalić nam je kazao kako je Mašić u tom trenutku samo pognuo glavu i kazao –„Nisam ja…“!

Također, Mešalić je za „Slobodnu Bosnu“ kazao kako je upravo Mašić bio inicijator ovakvog raspleta situacije, te kako je sve bilo jasno nakon što se Mašić nedavno prvi put našao u pregovaračkom timu skupa s Nerminom Nikšićem, dok je na suprotnoj strani bio lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

-Najviše mi je zasmetala Mašićeva nedosljednost. Upravo on je danima ranije govorio da neće dati svoj glas ukoliko dođe do ovakve situacije u kojoj Marin Vukoja, provjereni kadar HDZ-a BiH, ima otvoren put prema Ustavnom sudu BiH. A, sada je sve učinio kako bi do toga došlo, kazao je Mešalić u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“.

Na vrh