Politika

Mahir Mešalić: I dok vojska Srbije maršira po BiH, gdje su sada svi?

Prije parade Vojske Srbije u Prijedoru, Vojska Srbije defilovala je centrom opštine Bratunac. Dakle, Prijedor nije incident, oni se šetaju po Bosni i Hercegovini. Sve je najavljeno na “svesrpskom saboru” u Beogradu, dok su se tkz. Trojkaši na vlasti bavili kako ušutkati opoziciju, prvenstveno članove Demokratske fronte koji su ukazivali da ne treba puštati Dodiku i Čoviću institucije i poluge u državi te da će osvanuti dan kada će vojske susjednih zemalja ulaziti i izlaziti iz države BiH kao da smo teritorij a ne država (poput Palestine).
Ulazak vojske Srbije na teritorij Bosne i Hercegovine direktno je kršenje člana III, Aneksa I (a) Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji jasno govori da vojne snage susjednih zemalja ne mogu biti prisutne na teritoriji Bosne i Hercegovini.
Gdje su institucije, gdje se izgubio ministar odbrane “oružar” Zukan Helez, gdje je “Dubai king” Konaković i objavljivač rata CIPS-u Forto da nam objasne kao vlast u ovoj zemlji, kako se ovo desilo?
Gdje je EUFOR koji je tu vjerovatno da isključivo brani Dodika i RS od institucija BiH?
Gdje je visoki predstavnik za FBiH Kristijan Šmit da smjeni sve odgovorne ili će samo da suspenduje Ustav FBiH kada treba nametnuti vlast po želji HDZ-a i SNSD-a?
Na vrh