Politika

Mahir Mešalić: Čović ispred Nikšića vrijeđa građansku BiH, kolege iz SDP-a je li to vama normalno?

Šef Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mahir Mešalić komentirao je današnju konferenciju za novinare nakon sastanka lidera stranaka SNSD-a, HDZ-a i “Trojke” u Mostaru.

Posebno mu je zasmetalo, kako je naveo, “šovinističko vrijeđanje predsjedavajućeg predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, koga je lider HDZ-a Dragan Čović nazvao “bošnjačkim članom Predsjedništva, na što Nermin Nikšić uopće nije reagirao.

– Dragan Čović ispred nosa Nermina Nikšića na jedan šovinistički način vrijeđa predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića nazivajući ga “bošnjačkim članom”. Napao je i borbu za građansku BiH pred predsjednikom SDP-a, dok je on (Nikšić) slušao i umjesto burne reakcije, samo oborio glavu. Sve je to zabilježeno kamerama – napisao je Mešalić.

Podsjetio je da mu je “nakon prošlog sastanka u Jablanici onaj treći (Dodik) psovao genocid u lice.

– Pa se pitam ima li i jedan funkcioner SDP-a da traži odgovornost Nikšića, da li je vama sa članskom kartom SDP-a normalno ovo ponižavanje BiH i institucija BiH u kojima sjedite?! Gdje ste funkcioneri SDP-a Bećiroviću, Magazinoviću, Helezu, Čengiću, Jasmine Imamoviću, Mašiću, Vojine Mijatoviću, Benjamina Karić, Stojanoviću i svi ostali koji se deklarativno zalažete za građansku državu, da reagujete i da u najmanju ruku iznesete svoj stav da ovo ponašanje vašeg predsjednika SDP-a i oktroisanog Premijera FBiH nije normalno. Da li baš svi morate šutjeti? – napisao je Mešalić.

 

Dodao je da ih to pita “kao neko ko je prije izbora 2. oktobra vjerovao da će se funkcioneri SDP-a barem uvijek suprotstaviti i reagovati na ovakve stavove i dalje etničke podjele.

– Čak je Čović ispred Nikšićevog nosa kritikovao govor predsjednika Komšića u UN-u o stanju u BiH i regionu, pa vas ovim putem pitam šta to u njegovom govori nije tačno? Moramo sačekati javno ograđivanje od vas funkcionera SDP-a, pa da tačno znamo ko slijedi Nikšićevu politiku obaranja glave i tkz. “kompromisa” a ko će jasno osuditi ovu šutnju i obaranje glave – napisao je Mešalić.

Na vrh