BiH

Mahir Mešalić: Ako izaberu Vukoju onda se potvrđuje da je “Trojka” sarajevska ekspozitura HDZ-a

Sutra je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nakon duže pauze. Danas je, pak, Ustavni sud Federacije na svojoj sjednici odgodio donošenje odluke o ustavnosti 8. sjednice Zastupničkog doma Federacije, koja je stvorila pretpostavke za sutrašnje glasanje o potvrdi jedinog dostavljenog kandidata za novog sudiju Ustavnog suda BiH, kandidata HDZ-a, Marina Vukoju.

Kako gleda na ovu odluku i na predstojeću sjednicu te kakve se sve implikacije mogu očekivati ukoliko se Marin Vukoja potvrdi za novog sudiju, pitali smo Mahira Mešalića, zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

“S obzirom na sastav tog suda, gdje se kao sudije pojavljuju bivši ministri SDP-a i HDZ-a, mislim da je ova odluka očekivana i da je poruka Ustavnog suda zastupnicima da sutra mogu izglasati Marina Vukoju a da će oni o svemu odlučiti kasnije. Mi, naravno, svi u Parlamentu, pa čak i pripadnici Trojke, znamo da ovo što se radi nije u skladu s Ustavom jer se način na koji su obavljene promjene članova Komisije za izbor i imenovanje gdje od devet članova samo jedan član predstavlja opoziciju nikad prije nije desio u historiji Parlamenta Federacije. Stranke nisu prema Poslovniku dobile svoja pripadajuća mjesta u radnim tijelima i na taj način se demonstrira jedan diktatorski odnos ne samo prema opoziciji nego i prema građanima Federacije”, potcrtava Mahir Mešalić naglašavajući i da današnja izjava Dragana Čovića potvrđuje da je on potpuno informisan o tome šta se i kako dešava u Ustavnom sudu Federacije.

“Ostaje da vidimo sutra kakvo će biti glasanje, a ja mogu reći da, ukoliko Marin Vukoja sutra bude bio izabran, a znamo da je prononsirani kadar HDZ-a i čovjek bez dana staža u pravosudnim institucijama, onda je Trojka poduzela jedan izdajnički čin i ja ću pojedinačno imenom i prezimenom prozvati ljude iz Trojke koji budu glasali za takav jedan čin. Pri tome, argumentacija da je tako prije radila SDA neće moći biti relevantna jer su oni govorili da će raditi drugačije”, napominje Mešalić.

“Radi javnosti moram reći da je vlast potpuno u rukama HDZ-a a da Trojka pomno sluša njihove instrukcije i tako se ponašaju, baš kao da su filijala HDZ-a u Sarajevu. Zato je sutrašnji dan vrlo važan za Bosnu i Hercegovinu jer smo ja i DF i kolege iz SDA i Stranke za BiH iscrpili sve moguće pravne mehanizme da ovo zaustavimo. Moguće je da će Ustavni sud FBiH na kraju usvojiti apelaciju onako kako ja smatram da treba, ali to može biti prekasno jer do tad Marin Vukoja već može bit imenovan. Ukoliko se to desi, sve naredne apelacije bit će uzaludne jer se više ne možemo nadati ničemu”, naglašava Mahir Mešalić.

Napominje i da je upravo Ustavni sud BiH privremeno oslobodio Novaka Đukića koji je naredio granatiranje Tuzle i počinio masakr nad mladosti na Kapiji, nakon čega je on postao nedostupan organima gonjenja u BiH.

“Ako Dragan Čović i Milorad Dodik ovladaju institucijama BiH, poput Ustavnog suda, dovoljan im je jedan stranac da mogu i da proglase secesiju a da se Ustavni sud proglasi nenadležnim ili da glasa prema njihovim željama i da tako napravimo veliki problem. Dakle, ovo je ključna institucija za očuvanje suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine i s tim niko nema pravo da se igra”, poentira Mahir Mešalić.

O ostalim važnim napomenama i vijestima koje se tiču mogućeg izbora sudije, ali i drugim važnim informacijama u vezi sa sutrašnjom sjednicom, saznajte iz razgovora s Mahirom Mešalićem u nastavku.

 

 

(Hayat.ba)

Na vrh