Komentari

MAGLA OTIŠLA, DJELA PROVIDJELA: TO ŠTO RADI NIP(ADIJA) SLAVI SRBADIJA Pametnom je išaret dovoljan!

Bošnjaci su još od postanka nove Jugoslavije ležali po zatvorima ali nisu željeli odustati vitalno bitne slobode govora i vjere

 

Piše: Rasim Belko

Bošnjaci su još od postanka nove Jugoslavije ležali po zatvorima ali nisu željeli odustati od vitalno bitne slobode govora i vjere. Prve je hapsila nova Titina Jugoslavija, jer su remetili ateistički red na zemlji. I posljednje je hapsila Jugoslavija, svjesna da je njenom postojanju kraj, ali uporna da ubije sve koji ne žele nestati s Jugoslavijom.

Bošnjaci su zbog krvavog kraja Jugoslavije vlastite živote utirali u temelje nove države, nadajući se da će jednom zauvijek donijeti slobodu građanima ove zemlje. I donijeli su je, jer sloboda je gdje god je stala čizma Armije RBiH. Slobode, ali ni života za drugačije nije bilo na teritoriji okupiranoj za potrebe hegemonističkih svetova i svjetova.

Danas, tri decenije nakon časne borbe za slobodnu Bosnu i Hercegovinu i slobodu govora u njoj pojavljuju se đavolji glasovi unutrašnjeg bošnjačkog bića. Đavolji jer ništa drugo ne može adekvatno opisati da neko u srcu Bosne iz ko zna kakvih pobuda ispali glupost koju naziva činjenicama da su 1. mart i 9. januar isti i da su na kraju Jugoslavije svi bili isti. Salva klikanja i slavodobitnih reakcija iz entiteta Rs dovoljan je opis koliko je izvjesna Sabina Silajdžić uspješno prodala najpoznatiji srpski proizvod – LAŽ.

Ne znam, ali s pravom sumnjam da je Sabina Silajdžić, vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i član političke organizacije Narod i pravda zapravo agent Bezbjedonosno informativne agencije, koja je iz Beograda imala nalog da u službi specijalnog rata koji se ovdje vodi ispali prilično dug tekst prožet lažima i opskurnim tvrdnjama.

Kažem sumnjam, jer nemam dokaze da je tako, ali samo mi to djeluje logično. Jer, nema drugog iole prihvatljivog i normalnog objašnjenja. No, bez obzira šta bio motiv za ekstazij laži emitiran kako bi se šira javnost dovela u zabludu ovakvo postupanje ne bi smjelo proći bez sudskog procesa.

Sabina Silajdžić je fakultetski profesor, politički angažovana javna ličnost i njeno djelovanje podliježe određenim normama, a djelovanje usmjereno protiv poretka države Bosne i Hercegovine je krivično djelo. I baš kako se protiv Dodika i društva podnose prijave zbog rušenja ustavnog poretka BiH, tako se i protiv Silajdžić mora podnijeti prijava, pa neka svoje “činjenice” dokazuje na sudu. Možda će na sudu shvatiti zašto 1. mart i 9. januar nisu, ne mogu i nikada neće biti isti.

Isto tako, s obzirom da je Narod i pravda politički subjekt koji u punom kapacitetu učestvuje u vlasti od državnog do najnižih nivoa, morali su se, a nisu ogradili od pamfleta Sabine Silajdžić koji ima sva obilježja velikosrpske propagande. Ta činjenica dovoljna je da se građani ove države zabrinu, jer ako NiP kao parlamentarna stranka i akter u vlasti ne vidi problem u ovakvim stavovima svoje članice, onda je možda blizu istini ona Dodikova da će se otcijepiti a da neće biti rata.

Ili možda prava slika Naroda i pravde tek izlazi na površinu koju mnogi ranije nisu vidjeli. Osim Silajdžić i njenih stavova po matrici SANU-a, jedna od perjanica te stranke je i Naida Hota Muminović, ministrica obrazovanja u KS koja nam pokušava nametnuti antiobrazovni sistem poznatiji kao SAFER.

Mnogi su proteklih dana pokušali da utvrde šta je taj SAFER ali zaključak svih, među kojima i neki od najistaknutijih obrazovnih i naučnih radnika našeg podneblja je da se radi o besmislenom programu koji je zapravo trebao da instalira sumnjivi način obrazovanja naše djece uz profit onima koji ga zajedno s ministricom Hota Muminović nameću.

I ponovo je NiP bez adekvatne reakcije iako je javnost u Kantonu Sarajevo prilično uznemirena, jer ono što je dostupno od SAFER-a više liči na ilustraciju halucinacija nego na obrazovni program.

Na kraju, ne smijemo zaboraviti ni ozbiljno poigravanje s osjećanjima mladih građana KS u izvedbi državne zastupnice NiP-a Mije Karamehić Abazović koja je mlade ljude koji žele krov nad glavom svoje porodice nazvala hiperprivilegiranima, a sve zbog toga što traže ono što im je Trojka, dakle i NiP obećao u izbornoj kampanji u zamjenu za glas.

Ili Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde gubi konce nad strankom ili je na površinu počela da isplivava stvarna namjena tog političkog projekta. Jer, činjenica da Sabina Silajdžić napada istinu o odbrambeno – oslobodilačkoj borbi i napada ustavno – pravni poredak, da Hota Muminović napada obrazovni sistem i ugrožava obrazovanje naše djece, a tu djecu Mia Krehić Abazović vrijeđa jer žele dom, nešto ipak govori.

Još kad znamo u kojem smjeru djeluje Konaković, koji bježi od istine da ne bi uvrijedio sljedbenike UZP-a, čini se da je dizanjem magle iznad Sarajeva nešto postalo ozbiljno jasno i providno.

Jer, to što radi NiP(ADIJA) slavi Srbadija, a pametnom i išaret dosta.

 

Patria

Na vrh