Aktuelno

Madeleine Albright, prva žena državna sekretarka SAD-a, preminula u 84. godini

Madeleine Albright, bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država i prva žena na toj funkciji, preminula je danas u 84. godini, prenio je CNN.

Madeleine Albright rođena je 1937. godine, a bila je prva žena na poziciji državne sekretarke Sjedinjenih Američkih Država.

Bila je ključna osoba u administraciji Billa Clintona i vodila je vanjsku politiku SAD-a u razdoblju nakon Hladnog rata.

Rođena je u Pragu 15. maja 1937. godine kao Madlenka Jana.

Albright je bila jedan od glavnih kreatora vanjske politike SAD-a prema zemljama zapadnog Balkana, a ponajviše prema Bosni i Hercegovini u vrijeme i nakon okončanja rata.

Bivša američka državna sekretarka u centru Sarajeva je 2020. godine dobila spomenik u znak zahvalnosti za angažman tokom agresije na BiH.

Njena smrt potvrđena je u e-mailu osoblju Albright Stonebridge Group, globalne strateške tvrtke koju je osnovala Albright.

 

Albright je bila centralna figura u administraciji predsjednika Billa Clintona, prvo je služila kao američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima prije nego što je u svom drugom mandatu postala najviši državni diplomata.

Zagovarala je širenje NATO-a, zalagala se za intervenciju saveza na Balkanu kako bi zaustavila genocid i etničko čišćenje, nastojala je smanjiti širenje nuklearnog oružja i zagovarala ljudska prava i demokratiju širom svijeta.

 

Bila je lice američke vanjske politike u desetljeću između kraja Hladnog rata i Rata protiv terorizma potaknutog napadima 11. septembra 2001., u eri koju je predsjednik George H.W. Bush najavio kao “novi svjetski poredak”.

Ona je vidjela SAD kao “neizostavnu naciju” kada je u pitanju korištenje diplomatije potpomognute upotrebom sile za odbranu demokratskih vrijednosti širom svijeta.

 

– Mi stojimo uzdignuto i vidimo dalje od drugih zemalja u budućnost, i vidimo opasnost koja je tu za sve nas – rekla je za NBC 1998. godine. Znam da su američki građani, i muškarci i žene u uniformama uvijek spremni na žrtvu za slobodu, demokratiju i američki način života – podvukla je tada Albright.

Na vrh