Sport

Luka Garza dobio pravo nastupa za reprezentaciju BiH

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) obavijestila je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine da Luka Garza od početka ovog mjeseca ima pravo nastupa za seniorsku reprezentaciju BiH.

Član NBA ekipe Detroit Pistonsa će u bh, nacionalnom timu moći nastupati isključivo kao naturalizovani igrač, iako je KSBiH poduzeo sve kako bi imao mjesto u selekciji kao domaći košarkaš.

– Zaista smo pokušali brojnim argumentima dokazati kako Garza zaslužuje imati status domaćeg igrača u reprezentaciji, umjesto da igra kao naturalizovani, za šta je predviđeno samo jedno mjesto u rosteru. Međutim, FIBA je ocijenila da mu ne može skinuti takozvanu zvjezdicu’ koja označava naturalizovanog košarkaša u timu, zbog toga što nije imao bh. pasoš prije 16 godine – izjavio je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan, saopćeno je iz KSBiH.

Čolan dodaje da je KSBiH slao dokumentaciju koja potvrđuje da su Garzini roditelji još od 2008. godine slali zahtjeve i pokušavali za njega dobiti pasoš BiH, ali su nekoliko puta odbijeni.

– To očito nije bilo dovoljno. No, dobra je vijest svakako da od sada možemo računati u reprezentaciji na igrača NBA kalibra kakav je Luka Garza – zaključio je Čolan.


Komentari

Na vrh