BiH

Lud Zbunjen – Ko ne želi formiranje Vade FBiH – Izetbegović: Mi bismo danas ponudili rješenje za formiranje Vlade FBiH, ali oni se nisu udostojili da dođu

Na današnji poziv potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Refika Lende za održavanje sastanka sa rukovodstvom Federacije BiH o formiranju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, upućenog liderima SDP-a, HDZ-a i SDA, samo je došao Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije. 

– Sastanak nažalost nije održan. Gospodin Izetbegović se, kao što ste vidjeli odazvao. Čović je odgovorio preko medija da on nema šta sa mnom razgovarati kao predstavnikom Bošnjaka. I ja zaista ne znam šta on misli, ko će da predstavlja Bošnjake, hoće li Lidija Bradara ili Igor Stojanović? A gospodin Nermin Nikšić je također poslao meni neki odgovor da ja navodno nemam ustavnu nadležnost da sazivam sastanak. Ponavljam, oni se nisu odazvali na sastanak negirajući sva naša nastojanja da dođe do razgovora, pa da vidimo kako i na koji način se dogovoriti ili ne dogovoriti. Dobio sam pismo od Lidije da ona ne želi doći jer smatra da je završila svoj dio posla – kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Kazao je kako je osnovni cilj sastanka bio kako doći do Vlade Federacije.

– Ovo kapriciozno odbijanje da se uopće sjedne sa SDA, to je osnova pristojnosti, ustavna obaveza. Nevjerovatno je da se ide na sastanke u destilerije po Lakatašima, umjesto da se dođe u institucije da kažu šta se ima kazati. Ako neće s nama da to kažu u jednom pristojnom razgovoru. Došli smo gospodin Lendo i ja da bismo potcrtali ko pravi problem i blokira. Oni koji ne žele razgovor, koji žele na protivustavan način da formiraju vladu, prave blokadu, djetinjastu blokadu – naglasio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, i dodao:

 

– Mi bismo danas ponudili rješenje na liniji većine u Zastupničkom domu FBiH. To ne bi bio spisak ministara koji su bez Lende definisani. Tražili bismo da se radi koncentracijska vlada, da svi u tome učestvujemo i bošnjački dopredsjedavajući Lendo, ili da napravimo dvije liste, jednu da napravi SDA i stranke oko nje, a drugu HDZ i stranke okupljene oko nje, pa ko dobije većinu u Zastupničkom domu neka formira vladu. Jedan zreo i odgovoran pristup smo imali namjeru danas zastupati. Nisu došli, nisu se udostojili to ni da saslušaju – kazao je Izetbegović.

 

Prokomentirao je poziv NES-a i SBiH na sastanak u Parlament Federacije, na razgovore o ustavnim priomjenama kako bi se formirala Vlada FBiH.

– NES i SBIH su jasno kazali neće ući u vladu koju je oktroisao visoki predstavnik. A većinom glasova u Zastupničkom domu FBiH je donesena Deklaracija za koju je glasao i SDP, a gdje je kazano da on to ne treba da radi jer produbljuje diskriminaciju i pojačava etničke podjele. Mislim da nipošto ne treba da to uradi. Prošli put se konsultirao da Zagrebom, gospodinom Plenkovićem, sa nama nije. Uradio nam je to, promijenio izborna pravila, kada su se završavali izbori. Sada kada imamo izborne pobjednike, da on promijeni pravila, to bi bio takav necivilizacijski presedan, ne bi se trebao u to upustiti. Predlažem članicama PIC-a da nipošto ne dopuste da OHR i gospodin Schmidt nastave onako kako su radili 2. oktobra – poručio je Izetbegović.

Rekao je da formiranje Vlade FBiH blokiraju oni koji neće da se dogovore.

– Oni se nadaju da će visoki predstavnik oktroisati. Oni se pouzdaju u jednu zemlju koja nenormalno funkcioniše, u protektorat. Zato nama ne dolaze na sastanak, potrčat će Schmidtu, Dodiku, raznim ambasadorima, jer priželjkuju da ova zemlja nenormalno funkcioniše. SDP je dva puta došao na vlast putem odluka visokog predstavnika i naučio je na te stvari. Međunarodna zajednica traži da počnemo funkcionisati, da se prestanemo na nju oslanjati – kazao je Izetbegović.

Na vrh