Business

Loša godina za pčelare u TK, nadaju se izmjeni poticajne politike

Sredinom ovog mjeseca izabrano je novo rukovodstvo Saveza plečara Tuzlanskog kantona. Fokus njihovog djelovanja bit će bolja povezanost s Federalnim savezom pčelara, a sve u cilju što skorije izmjene poticajne politike u ovoj oblasti.

Pčelari u TK suočavaju se sa jednom od težih godina. Proljeće je obilovalo temperaturnim oscilacijama, mrazom, kišom i vjetrom.

– U proljeće od početka cvata džanarike i nadalje u voćnoj paši bilo je jako niskih temperatura i nemogućnosti pčela da oprašuju voće i da izuzimaju za sebe veće količine nektara i polenovog praha – ističe Fadil Vrtagić, predsjednik Saveza pčelara TK.

Bez obzira na nepovoljno proljeće, preranjivanjem pčela, pčelari su uspjeli razviti pčelinje zajednice i očuvan je solidan fond. U vrijeme kada se očekuju najveći prihodi od bagrema, zbog kiše mnogi su plečari podbacili.

– Neki od naših pčelara imali su nešto prinosa, ali je to u prosjeku 10 do 15 posto od normalnih okolnosti – dodao je.

Zbog visokih temperatura u junu je podbacila i paša lipe.

– Bilo je nešto maline, kupine i livade, ali nedovoljno na dosadašnje godine za opstanak i održivost pčelinjeg fonda – naglasio je Vrtagić.

Iz Saveza poručuju kako će u fokus staviti svakog pčelara i njegovu proizvodnju bez obzira na obim, a sve u cilju razvoja ove grane poljoprivrede.

U narednom periodu Savez će pokušati uspostaviti bolju saradnju sa Federalnim savezom pčelara kako bi se izmijenila poticajna politika u ovoj oblasti.

–  Da bi zadovoljio pravilnik o poticajima i pristupu novčanim sredstvima pčelar mora do 1. oktobra prodati određene količine meda po košnici, međutim imali smo jako tešku godinu i mislim da se može dogoditi da do tada mali broj ili niko sa našeg kantona ne ostvari pravo na poticaje sa nivoa Federacije – naglasio je Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju KPK Tuzla.

Bolji pčelinji fond može rezulatirati i boljim prinosima u poljoprivredi. S tim u vezi, poručuje Selimović, fokus Saveza pčelara TK u narednom periodu biće stručno sagledavanje stanja u plečarstvu, s akcentom na bolju povezanost lokalnih saveza praćene boljom podrškom svih nivoa vlasti.

Na vrh