BiH

Lepić i Vodenčarević: Omogućiti vakcinaciju protiv HPV-a po izboru pacijenta

Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, podnijela je inicijativu za uvođenje vakcinacije protiv HPV-a, pneumokoka i meningokoka, koja bi se vršila po izboru pacijenta.

“HPV, odnosno humani papiloma virus, pneumokok i meningokok su poznati uzročnici ozbiljnih bolesti kao što su rak grlića maternice, pneumokokne bolesti i meningokokne infekcije. Vakcinacija protiv ovih infekcija može značajno smanjiti incidenciju ovih bolesti i njihove ozbiljne posljedice”, kaže Lepić.

Inicijativu je napisala Amra Nadarević Vodenčarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini TK, koja je po struci liječnica.

Ona, također, objašnjava, čemu sve vakcinacija može doprinijeti:

„U prvom redu to je zdravstvena sigurnost. Pružanje vakcinacije po izboru pacijenta omogućilo bi građanima slobodu izbora i mogućnost da se zaštite od ovih infekcija, čime se doprinosi općoj zdravstvenoj sigurnosti i smanjenju opterećenja zdravstvenog sustava.

U pitanju je i zadovoljenje kriterija socijalne pravednosti. Omogućavanje pristupa vakcinaciji protiv HPV-a, pneumokoka i meningokoka svim građanima, neovisno o socioekonomskom statusu ili geografskoj lokaciji, promoviramo socijalnu pravednost i jednakost u zdravstvenoj zaštiti.”

Lepić objašnjava šta bi ovim povodom Ministarstvo zdravstva trebalo da uradi:

„Potrebno je osigurati široku edukaciju i informiranje javnosti o važnosti vakcinacije protiv HPV-a, pneumokoka i meningokoka te prednostima vakcinacije po izboru pacijenta.

Zatim, potrebno bi bilo izvršiti nadopunu postojećih programa vakcinacije kako bi se u program vakcinacije uključila i vakcinacija po izboru pacijenta, te, naravno, Ministarstvo bi trebalo osigurati dostupnost vakcina protiv HPV-a, pneumokoka i meningokoka u svim zdravstvenim ustanovama diljem Federacije Bosne i Hercegovine.”

Pružanjem mogućnosti elektivne vakcinacije, Ministarstvo zdravstva ne samo da štiti zdravlje pojedinaca, već i osigurava temelje za zdravije i održivije društvo. Ova inicijativa vrijednosti solidarnosti, brige o drugima i predanosti javnom zdravlju.

Na vrh